想問問..公司用hubs好..還是switchs好

因為公司要增加幾台電腦....所以要加寬頻分享...咁我用hubs定switchs好....thx

一定係Switch

hub 已經算係電腦的文物
用 switch 啦

原帖由 iahcol 於 2009-3-25 23:27 發表
hub 已經算係電腦的文物
用 switch 啦

tp-link switchs好唔好??...見唔係好貴

原帖由 ttboy-max 於 2009-3-25 23:31 發表

tp-link switchs好唔好??...見唔係好貴

你幾多port呀?

一般d-link 8port 10/100都唔會貴過二百蚊

原帖由 ttboy-max 於 2009-3-25 23:22 發表
因為公司要增加幾台電腦....所以要加寬頻分享...咁我用hubs定switchs好....thx

2009年既今日,你唔會買到一隻新既hubs架喇

TP-LINK TL-SF1008D+ 8Ports 10/100 Switch

TP-LINK TL-SG1008 8port GIGA Rack Switch

邊隻好...一般上網其實係咪唔洗用到giga switch?

原帖由 kmb3av188 於 2009-3-25 23:33 發表

你幾多port呀?

一般d-link 8port 10/100都唔會貴過二百蚊

8個ports....

樓主買 switch 可以預多幾個 port 以後 expand 用
最好將全部 PC / Server 接落同一隻 switch, 避免接 PC 落 router 的 switch. 因為分兩隻 switch 過 file 會慢好多.

至於 gigabit, 上網唔會有分別. 但留意 PC 是否有 gigabit network. 如果無買左返黎行返 100M 就浪費左隻 switch.