砌左部ITX動物機做ROUTER

經過左之前既heatsink唔岩位之後
(詳情請看http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1)
部動物機終於誕生左
揀左magic-pro nc81既原因
係因為佢有wi-fi module同埋dual lan
好適合做router
原本諗住裝ubuntu
點知因為driver問題
wi-fi唔可以set做ap mode
唯有改用windows7
而家set左lan 1寬頻
lan 2用crossover cable駁左部desktop
再係windows bridge左wi-fi同lan2
就share到個connection啦
(原本想唔bridge,但係windows淨係可以share個connection去一個network)

setup左bt同emule client之後
最後到重頭戲set qos啦
pc當然比起真既router多d野可以較
呢個都係我砌動物機既目的之一
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

How much is your ITX case ?

咁長個殼唔似itx wor

PS:點解要用window7?
3個月後咪又要裝過?
做router點解唔用其他呢?
eg :pfsense

可唔可以比個用電量數據睇睇?

塊板幾錢

原帖由 gambler 於 2009-3-26 00:57 發表
How much is your ITX case ?

$430正都

原帖由 cyruschan112 於 2009-3-26 00:58 發表
咁長個殼唔似itx wor

PS:點解要用window7?
3個月後咪又要裝過?
做router點解唔用其他呢?
eg :pfsense

其實個箱好細
仲矮過部MACBOOK(既闊度)
今晚影一幅同MACBOOK既合照

WIN7既問題...係因為WINXP既QOS差過VISTA
但裝VISTA好似仲拖慢部機...
之前諗過網WINDOWS SERVER
不過搵唔到...

原帖由 扣肉6600 於 2009-3-26 00:59 發表
可唔可以比個用電量數據睇睇?

我無電量計...
不過呢塊板無得SET CPU VOLTAGE
唔係既話3250E應該可以仲慳電D
(不過做ROUTER黎講就相對無咁穩定)

原帖由 l3enjamin 於 2009-3-26 08:06 發表

我無電量計...
不過呢塊板無得SET CPU VOLTAGE
唔係既話3250E應該可以仲慳電D
(不過做ROUTER黎講就相對無咁穩定)

3250e應該可以 full speed@0.825V

原帖由 17926 於 2009-3-26 01:03 發表
塊板幾錢

都要$1200