可監視流量的 office use switch

請問 24 ports, 有線 (可以無 GE), 可以用 web interface/snmp + mrtg 監視流量 network switch 有那一款比較穩定耐用?

睇過 asus 既 GigaX 1024P, 似乎個流量圖唔係太清楚...

而 smart layer 2 switch 同 managed layer 2 switch 有咩唔同? 見 level one 同 asus 都係o甘分o的 switch.

Thank a lot

原帖由 martinnitram 於 2009-3-26 11:08 PM 發表
請問 24 ports, 有線 (可以無 GE), 可以用 web interface/snmp + mrtg 監視流量 network switch 有那一款比較穩定耐用?

睇過 asus 既 GigaX 1024P, 似乎個流量圖唔係太清楚...

而 smart layer 2 switch 同 managed ...

試下 PRTG

原帖由 madcow 於 2009-3-26 23:27 發表

試下 PRTG

都有諗過係部 linux firewall 上裝 snmp/mrtg 之類, 不過公司有o的 budget 都唔想自己搞 (部 firewall 都好舊下 )

原帖由 terrytong 於 2009-3-26 23:28 發表
Cisco

應該會 out budget (預 $1k 到)

原帖由 martinnitram 於 2009-3-26 11:38 PM 發表

應該會 out budget (預 $1k 到)

PRTG (v6.x) 簡單易用同唔使點 set
如果你原本隻 switch 要用自家 mib 至攞倒 data 可以用佢另一個 free program MIB Importer import mib 去 PRTG 用
如果用 MRTG 就有排攪

原帖由 madcow 於 2009-3-26 23:45 發表

PRTG (v6.x) 簡單易用同唔使點 set
如果你原本隻 switch 要用自家 mib 至攞倒 data 可以用佢另一個 free program MIB Importer import mib 去 PRTG 用
如果用 MRTG 就有排攪

請問 cheap cheap 的 surecom switch 有沒有支援 mib ?

原帖由 martinnitram 於 2009-3-26 11:48 PM 發表

請問 cheap cheap 的 surecom switch 有沒有支援 mib ?

相信唔係大廠都唔會投放資源做 support
如果唔係 manageable switch 就更加唔使諗

原帖由 madcow 於 2009-3-26 23:59 發表

相信唔係大廠都唔會投放資源做 support
如果唔係 manageable switch 就更加唔使諗

所以都係要係買過隻
mtrg 都叫 set 過下, 都唔怕有咩問題