近日 HKBN 出海速度問題

我用BB100,用開BitTorrent,發覺這星期出海速度極慢,慢到似當年地震震斷海底光纖。

我今晚在 privatebay dl兩個好popular 的seed作測試,seeder多數要連出海的,如圖。

兩個seed分別最少3152個,最多13445個,連了30分鐘,只連得上 6 + 11個 upload peer,dl 速度不超過10K,是慢得有問題的速度。

如是同樣的seed,之前(這星期前)不可能只得10K dl速度,各位c-hing有無同樣情況呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

HKBN 出海速度
Change PCCW la
PCCW is ok

try direct connect the HKBN LAN cable to your computer? (without router)

原帖由 neko 於 2009-3-29 18:32 發表
try direct connect the HKBN LAN cable to your computer? (without router)

一樣會咁慢
如果閒日早上(e.g. 10點鐘)上外國網會快D

原帖由 hkmsp 於 2009-3-29 16:37 發表
HKBN 出海速度
Change PCCW la
PCCW is ok

其實我用了PCCW好多年,但我想upload快D,便轉HKBN,實情HKBN之前的速度真係唔錯,俾PCCW好,只不過是這星期有問題吧。

原帖由 neko 於 2009-3-29 18:32 發表

我已沒有用Router了,Lan Cable 直入電腦。

原帖由 KinChungE 於 2009-3-29 20:42 發表

一樣會咁慢
如果閒日早上(e.g. 10點鐘)上外國網會快D

KinChung兄所言甚是,早上的速度真的快很多。

Speed test at 5PM today...  

我自己都經常需要問外國的B叔借野.
通常晚上8點至凌晨4點都係勁慢...
暫時唯一的解決辦法係等非繁忙時間後才B吧......

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 fionakong 於 2009-3-29 23:22 發表

其實我用了PCCW好多年,但我想upload快D,便轉HKBN,實情HKBN之前的速度真係唔錯,俾PCCW好,只不過是這星期有問題吧。

I am uploading a file to SkyDriver, PCCW just got 1~3KB

HKBN 的CS 有無直線電話呀?下下要勁等,等到傻左!