DIR-655 一周使用報告

DIR-655 一周使用報告

以下是為FIRMWARE v.1.31版,街貨為v.1.21版.
這隻router係有線GIGA ROUTER,無線為802.11n 三天線方案
DIR-655使用Atheros的晶片方案,未必係最好但至少有一定保証
655內建一個USB PORT 配合自家的shareport utility可作分享USB裝置
說明書冇標明佢可以OUTPUT幾多電流
不過個人試用後至少有600mA以上(因為小弟有一個usb 取電的scanner,接駁後USB仍有餘力)

可使用USB HUB擴充USB,並可插入火牛補電
使用者可以WI-FI+shareport接入並使用USB上的裝置,惟每次只有一個客戶端使用同一裝置

如圖所示SCANNER,PRINTER+CARD READER均可使用.

講到效能方面,小弟沒甚麼專業軟件去測試無線部分,我只可以說絕非單天線11n router可比擬.
有線方面比較特殊,因為小弟並非BB100,反倒有一張圖片供大家參考.

圖中是一張INTEL GIGA LAN的 DESKTOP以有線經DIR-655 COPY FILE去另一部INTEL GIGA LAN的DESKTOP
尼隻router既使用介面唔錯,說明幾易明.QoS全自動也有不錯效果.

你問我尼隻野好唔好,我只可以話so far so good,末至於最好,至少價格有點兒那個.
但至少係交足貨.
OT:v1.31 FIRMWARE會冇左中文,冇左3.5G,換來更穩定同高效能.

有冇換到果3條5DBI天線??

原帖由 killerkillua 於 2009-6-6 22:18 發表
有冇換到果3條5DBI天線??

鋪冇俾我
我連跟果d都冇用
用一支私伙5dbi就算
wi-fi唔係我主菜(雖然netbook係11n)

即係用緊一條天線only?

原帖由 whisk 於 2009-6-6 23:25 發表
即係用緊一條天線only?

我全屋頂多只有一個非主力牆會擋信號
三支香冇咩用
我又唔想wi-fi派街(幾多重保護都係咁話)

我想問會唔會好熱?
同埋個DDNS有咩Free Domain係Support?
你可以Post一張DDNS果頁既SETTING出黎嗎?
謝謝

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-6-7 00:17 發表
我想問會唔會好熱?
同埋個DDNS有咩Free Domain係Support?
你可以Post一張DDNS果頁既SETTING出黎嗎?
謝謝

D-LINK 自己有一個FREE DNS,更多的話會指你去下面既網
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 7# 的帖子

另外我想問
個USB如果插手指或者USB HDD可唔可以係外面THOUGHT INTERNET ACCESS (即係當NAS咁用)?

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-6-7 02:17 發表
另外我想問
個USB如果插手指或者USB HDD可唔可以係外面THOUGHT INTERNET ACCESS (即係當NAS咁用)?

果個usb是戇居設計

你要係每部機安一隻佢既軟件,一個人用完,要斷usb線,下一個先可以用
無論Printer / 手指定乜都係咁

你唔好以為佢係NAS / Printer server

原帖由 kmb3av188 於 2009-6-7 02:33 發表

果個usb是戇居設計

你要係每部機安一隻佢既軟件,一個人用完,要斷usb線,下一個先可以用
無論Printer / 手指定乜都係咁

你唔好以為佢係NAS / Printer server

好在未買
等我同個朋友以為佢有NAS 功能咁正
原來係Rubbish