請問有冇師兄/姐用緊pccw續約送的 pccw wifi 熱點上網?

小妹最近續左約,之前sale話會送 流動寬頻上網每月5日及熱點wifi上網

請問係唔係當個續約開始時就可以用個熱點wifi上網?定話要等佢寄隻手指黎先呢?

連接方法是否只需於熱點,啟動手提或手電的wifi功能並尋找pccw的ssid,接連接即可使用?是否需要用login及密碼?那麼login 及 密碼..是否平時家中寬頻的那個呢?

小妹睇回合約內容,在增值服務內並沒有顯示wifi熱點免費上網,只有以下
增值服務組合                               月費
now TV ($0) Sub Fee               --
NETVIGATOR Everywhere          --

咁熱點wifi個度即係有冇?

但now tv 方面另收到電郵(如下)....咁即係有now tv?我記憶中係無,但佢就send左咁嫁信黎?

親愛的客户:
多謝你支持now寬頻電視服務。我們確認閣下已於2010年10月4日訂購下列項目:
1) now 寬頻電視收費頻道
頻道/組合名稱                        到期日
Asian Food Channel         不適用
now BNC & now Direct        不適用
now NEWS Channel          不適用
now Sports Prime                 不適用
The Biography Channel        不適用

還收到一封啟動信...咁呢封係唔係每月5日流動寬頻及熱點wifi的啟動信呢?<--小妹我只得呢個係話每月5日流動寬頻的啟動..但無講wifi  >.<
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# chi333

我又係呢個plan一摸一樣,個sales在電話講得好清楚,我亦明白&清楚,不過仲未寄信比我取3g手指.

小妹最近續左約,之前sale話會送 流動寬頻上網每月5日及熱點wifi上網

請問係唔係當個續約開始時就可以用個 ...
chi333 發表於 2010-10-9 00:13

Wifi is  part of 5-day free 3g data plan and is provided by PCCW Moblie. Contractualy it is unrelated to netvigator.  
When you collect the USB modem, they will ask you to sign for separate payment arrangement with PCCW Mobile even though you have already have, say, autopay by credit card for netvigator.

熱點wifi
你去到d熱點個度,如ok仔、大型商場、 麥當奴個d地方,佢有個以下貼紙係間鋪度,咁你就可以用手提電腦的內置wifi咭/功能,接收到訊號,當然它有一d 計劃比你,一般黎講熱點wifi係要買一張wifi使用卡的,安裝其連接軟件,就可以在熱點wifi的範圍內使用pccw wifi

流動寬頻
則使用usb接收器/手提router仔,在任何地點,只要接上usb接收器/ 手提router仔,咁就可以用上到網,唔會因為地方問題而上唔到,當然地庫個d就一定用唔度

流動寬頻 (3g modem) 小妹我知道佢要寄換領信先可以拿到,所以呢個係11月中先可以用到,每月5日,時間計算為由當日00:00起計至23:59,
簡單黎講你係10號的上午9:00用過,佢就會由10號的00:00-23:59呢段時間計算一日(當然因為你10號00:00至8:59呢段時間內訓左無用度...),呢一日內可以無限次使用,但當過左23:59,就變成11號,咁就會當你第二日使用

但小妹想問係熱點wifi個度的使用問題,因為佢本身要買卡先用到,但現在是續約送的,小妹在它的網頁內睇到連接設定並沒有講要打入login及密碼,但又在它的一機plan計劃介紹內睇到有連接軟件要打入login及密碼.....咁即係點呢?所以想問下有冇師兄/姐係用緊續約plan又送呢個熱點wifi的,請教一下連接方法
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要login 如果你用PCCW 個3G Modem 內裏的connect 軟件會set login 及 password(但要自已set好先可用)如當時沒有3G Modem 一樣可以用個熱點wifi上網.你找到SSID 是PCCW log入去.他會問你取Login 及 password 但你要用 PCCWMOBILE 因 login 是 xxxxxxxx@pccwmobile.com (xxxxxxxx 是pccw 給你的3g No.) password 是ID Card 頭6位數字如冇改.你取了Modem 它會有 manual 教你set.

要login 如果你用PCCW 個3G Modem 內裏的connect 軟件會set login 及 password(但要自已set好先可用)如當時 ...
bbbear 發表於 2010-10-9 19:14

謝回答

Netvigator 合約生效後一個月到
佢會寄封信叫你去攞 "手指"
俾埋張 SIM 卡你
3G 或 wifi 上網都要用隻手指

手指 built in 左  PCCW mobile partner
跟指示裝就用得

PCCW mobile 同 PCCW Netvigator 係兩個唔同部門
分開收費
check 真 d

搭單問, 個WIFI可唔可以幾個device同一時間login??

pccw 個WIFI成日多人到拎唔到IP, E.g langham place!