有個奇怪的問題,請大家幫幫手

用緊BB100,用緊router駁左2部電腦,用緊係冇問題的.
但發現有個奇怪的問題,就係其中一部電腦唔經router直插LAN線就冇反應,張LAN CARD連燈都冇著,上唔到網,但駁返router就冇問題.之後我用第二部電腦試,直插LAN線係冇問題,經router又係冇問題,夠竟點解會咁??
唔知關唔關我換左條LAN線事呢?因為香港寬頻本身條LAN線是4芯的,我換左條8芯的CAT5E線,但應該冇乜關系...
有冇高手知到點解會咁呀

有冇人知道點解會咁呀??

用緊BB100,用緊router駁左2部電腦,用緊係冇問題的.
但發現有個奇怪的問題,就係其中一部電腦唔經router直插LAN線就冇反應,張LAN CARD連燈都冇著,上唔到網,但駁返router就冇問題.之後我用第二部電腦試,直插LAN線係冇問題,經router又係冇問題,夠竟點解會咁??
唔知關唔關我換左條LAN線事呢?因為香港寬頻本身條LAN線是4芯的,我換左條8芯的CAT5E線,但應該冇乜關系...
有冇高手知到點解會咁呀
TOM910 發表於 2010-11-9 19:48

部電腦唔經router直插LAN線就冇反應 的 張LAN CARD 是什麼 牌子 ?? , 什麼  Chips ??

香港寬頻本身條LAN線是4芯的  , 是 Straighrt 定  Crossover ??

換左條8芯的CAT5E線 , 是 Straight 定  Crossover ??

部電腦唔經router直插LAN線就冇反應 的 張LAN CARD 是什麼 牌子 ?? , 什麼  Chips ??

香港寬頻本身條LAN ...
j2g4 發表於 2010-11-10 22:52

我用onboard  LAN,底版是ASUS P4XP-X好舊,唔知用乜野Chips
香港寬頻條線丟了,唔知是 Straighrt 定  Crossover    
但我諗緊有問題應該兩部機都有問題,點解一部得一部唔得.......

電腦 Lan card 是 100M 或1G?
有冇用埋電話服務?

電話服務 用 2蕊。
100M 用 4 蕊線 OK,
1G 要用 8蕊線 才OK

其實我都有同樣問題, 直駁其中一部電腦乜都無反應燈都無.....而插部新買ROUTER都係咁...同HKBN周旋咗個幾星期得個吉(自己夾個線又試過, 用CROSSOVER CABLE又試過, 駁SWITCH又試過), 最後見換個ROUTER見駁到上網就算唔想再搞....

其實你GOOGLE下都會見網上好多相近CASE.....其實懷疑是否HARDWARE兼容問題....

電腦 Lan card 是 100M 或1G?
有冇用埋電話服務?

電話服務 用 2蕊。
100M 用 4 蕊線 OK,
1G 要用 8蕊 ...
joewin81 發表於 2010-11-10 23:28

電腦ONBOARD LAN應該係100M
冇用電話服務

我用onboard  LAN,底版是ASUS P4XP-X好舊,唔知用乜野Chips
香港寬頻條線丟了,唔知是 Straighrt 定  Crossover     
但我諗緊有問題應該兩部機都有問題,點解一部得一部唔得.......
TOM910 發表於 2010-11-10 23:22

香港寬頻條線可能係 Crossover     

新 LAN CARD / onboard  LAN / router 多數支援  Automatic MDI/MDI-X , 所以冇問題.

ASUS P4XP-X i845 , onboard  LAN 可能太舊, 唔支援 Automatic MDI/MDI-X , 就冇反應

新 LAN CARD / onboard  LAN / router 多數支援  Automatic MDI/MDI ...
j2g4 發表於 2010-11-10 23:48

咁係咪買條Crossover LAN線就解決到??邊到有得買Crossover LAN線??   THX

新 LAN CARD / onboard  LAN / router 多數支援  Automatic MDI/MDI ...
j2g4 發表於 2010-11-10 23:48

諗諗下即是香港寬頻個插座是行Crossover??咁可唔可以叫香港寬頻D人黎整返個Straighrt插座會好D呢???