最近 TP-Link WR1043ND 係咪有問題?

昨日買左隻諗住比部 notebook 經 wifi 睇 D 壓過嘅 HD mkv.
set 完一試, wifi 又係窒...
試下經 cable, 竟然都係窒, 根本仲慢過我隻古董 10/100 router 多多聲.
reset 去 factory default 乜都唔set, 淨係試個 wired lan. 都係一樣.

比多次機會佢, 剛才去換過隻, 都係咁......
大家隻 1043 個hardware version 係乜?
我試過兩隻都係 "WR1043N v1 00000000"

今次換其他牌子喇!
各位師兄有乜推介?

GIGA LAN : 有冇都得,
USB: 要, 駁 harddisk share 比 network
Wireless: 300Mbps, 夠睇D 1080p mkv
價位: 5舊樓下
長開穩定

如果冇USB,暫時想試隻 Buffalo WHR-HP-G300N

謝謝

WR1043N v1 00000000  <---firmware 入面睇?

你反轉個router睇下個底係咩野hardware version 先話到你知

建議試埋下面先判部1043死刑
1. 將個HD mkv 檔 copy 到notebook後播,睇o下係咪都係窒
2. 你上面無講個hd mkv擋係放o係邊,但睇個要求 "USB: 要, 駁 harddisk share 比 network",我諗係放o係1043個usb port上o既 usb harddisk度啦,建議試埋如果將個usb harddisk插o係notebook度播,睇睇會唔會窒

WR1043N v1 00000000
stancatau 發表於 2010-11-13 23:11

login 一入去個頂已顯示 firmware & hardware version, 機底冇寫

建議試埋下面先判部1043死刑
1. 將個HD mkv 檔 copy 到notebook後播,睇o下係咪都係窒
2. 你上面無講個hd m ...
Trir 發表於 2010-11-13 23:14

未買之前已試左, 發覺 local harddisk 好順, wired lan 好順 (經隻古董), wifi 好窒.
所以至想買行 wifi 快D嘅....
個 bottleneck 係在於 wifi, 但係隻 1043 就連 wired lan 都唔掂

我而家只想要隻 wifi 夠快, 長著穩定,
USB, GIGA LAN 有就當 bonus

等等先,係咪wifi 食唔足速度呀?
同埋經Cable 都好,都無做NAT (除非你WAN to LAN)照理都唔會慢,
係咪線材有問題?

等等先,係咪wifi 食唔足速度呀?
同埋經Cable 都好,都無做NAT (除非你WAN to LAN)照理都唔會慢,
係咪 ...
某人兄 發表於 2010-11-13 23:47

線(普通 cat5, 有條cat5e)同 port 都調轉試過, 總之成套野 用隻古董(10/100 router) 就只係wifi 唔順.
但一轉隻 1043 就 wifi , wired 都唔順, 所以至拎去換.
(所有機都set DHCP auto 攞 IP, 隻1043 就 factory default 乜都冇攪)

線(普通 cat5, 有條cat5e)同 port 都調轉試過, 總之成套野 用隻古董(10/100 router) 就只係wifi 唔順.
但 ...
damner 發表於 2010-11-14 00:01

可能係死LAN Switch

回復 4# damner

serial number 果度喎...呢張咪 ver1.4 囉

回復  damner

serial number 果度喎...呢張咪 ver1.4 囉
stancatau 發表於 2010-11-14 00:03

OH! 原來咁睇...
我隻係 v1.7