今日新裝 PCCW 100M... 有問題 (拎不到IP, 得 40M)... 請大家幫手

1) 依家一定要插 router 先可以上網.... 直插佢後面個 port的話, 好奇怪, mac 會 DHCP, windows 的話唔識拎IP... 淨係話我乜野有限連線能力...

2) 經homeplug 去 test 得 15Mbps, 經router (有線)得 45Mbps, 經wifi 仲衰....好似10Mbps 都冇...
到底發生乜野事? 我知homeplug 慢可能因為有拖版...但我已經試過唔用拖版... 都是得 22Mbps...

所以小弟有以下問題
1) 我隻 homeplug 是 Level One 的 PLI 2020 (即係得85Mbps). 但呢個應不關download 慢的事吧?
2) 點可以直插 modem 又拎到 IP? 我 TCP/IP 入面見到我set 哂 auto 拎 IP 架喇喎
3) 我個 router 是4 年前買的, Belkin 得 802.11g , 是不是因為咁所以 wifi 咁慢?
4) 經一經router 先去 speedtest 是不是慢的原因?

好多問題... 但我依家覺得有d 俾人呃咁... 100Mbps ... 50Mbps 都冇
打上 CS 淨係叫我reset modem/ router 試下...
唔該哂咁多位!

2) 經homeplug 去 test 得 15Mbps, 經router (有線)得 45Mbps, 經wifi 仲衰....好似10Mbps 都冇...

你有無實際際試過直接拮LAN線做Speedtest架?
又homeplug, 又Router, 又Wifi

回復 2# 某人兄

可以的話我都想
我依家直接吉 lan 線由個 modem 去部 notebook 度
個 LAN 話 "有限區域連線"
拎唔到 ip 喔....

回復  某人兄

可以的話我都想
我依家直接吉 lan 線由個 modem 去部 notebook 度
個 LAN 話 "有限區域連線 ...
hydefai 發表於 2010-11-13 23:56

咁MAC 機呢?

回復 4# 某人兄

係房搬不到出廳....
同埋mac 機是 modem -> homeplug -> mac (冇經 router), 之後 network 度click automatic 佢就自己拎到 IP 上網了, 都試過用 bootcamp 去 mac 機的 windows. 都是拎不到 IP....

但其實 DHCP 不是一插線就拎到 IP 架喇咩應該?

我剛剛又試過 reset 一次個 modem, 都晁派不到 IP 俾部直吉 LAN 線的 notebook.
但部 notebook 經 router 先吉 LAN 線又上到網... 應該不會是 notebook 張 LAN card 壞吧?

回復  某人兄

係房搬不到出廳....
同埋mac 機是 modem -> homeplug -> mac (冇經 router), 之後 network  ...
hydefai 發表於 2010-11-14 00:10

係咪Straight/Crossover 既問題?

54M 就係 802.11g Mode , 行100m要802.11n ...........

1.homeplug 85M 得 22M正常 就算 1000M honeplug 都是得 70M左右
2.wifi router 是4 年前買的 wan port 應是100M 所以得40M好像少了點.  wi fi gmode 話54M 都是得 20M 左右.
3. 你是光纖入屋? 定是VDSL2 入屋? 光纖入屋是用DHCP VDSL2要用PPPOE Login?

1.homeplug 85M 得 22M正常  就算 1000M honeplug 都是得 70M左右
2.wifi router 是4 年前買的 wan ...
bbbear 發表於 2010-11-14 10:57 AM

Fibre 入屋,我係即插即拎IP

可能樓主的Windows setting 有d 問題

reset modem 我估計唔多好,因為師傅同你set 左個DHCP 係modem ,你reset 唔知會有咩事發生

同埋,請只插第一二個ports ,第三四個ports 係無用的

Fibre 入屋,我係即插即拎IP

可能樓主的Windows setting 有d 問題

reset modem 我估計唔多好,因為 ...
good16 發表於 2010-11-14 11:20

VDSL 係行 pppoe 的