點樣可以把Linksys 610N加強覆蓋範圍和訊號?

我想全屋行wifi-N訊號,於是放了個610N在廳,但係尾房個訊號好弱,最多都係收到一格,訊號好容易斷,有時仲收唔到tim,想問點樣至可以把個router加強覆蓋範圍和訊號? 如果買多一個router放在尾房可行嗎? 如果可行,用唔同牌子既router可以嗎? 可唔可以set兩個router做同一個SSID? thanks

最好搵多部支援WDS Bridge既router

我想全屋行wifi-N訊號,於是放了個610N在廳,但係尾房個訊號好弱,最多都係收到一格,訊號好容易斷,有時仲收唔到tim,想問點樣至可以把個router加強覆蓋範圍和訊號? 如果買多一個router放在尾房可行嗎? 如果可行,用唔同牌子既router可以嗎? 可唔可以set兩個router做同一個SSID? thanks
R323334 發表於 2011-5-13 01:34

買部
Linksys WAP610N-SG Dual Band Wireless Access Point        HK$ 6xx
http://www.linksysbycisco.com/EU/en/products/WAP610N

買多部
gem 發表於 2011-5-13 01:39

你意思是否買多一部610N?

最好搵多部支援WDS Bridge既router
KinChungE 發表於 2011-5-13 01:48

咁我現在那部610N支援WDS bridge嗎? 好像Linksys是不支援WDS bridge的,如有錯請更正。 第二個router如可以用其他牌子既,ching有沒有推介?

買部
Linksys WAP610N-SG Dual Band Wireless Access Point        HK$ 6xx
QCWPP 發表於 2011-5-13 08:58

聽講這個WAP610N是沒有了以前WAP54G既repeater同bridge功能,好似只係一個淨Access Point俾有線router加入wireless功能,如果沒有了repeater同bridge,是否一樣可以做到我想既校果?

Thanks

無錯佢係無repeater同bridge

聽講這個WAP610N是沒有了以前WAP54G既repeater同bridge功能,好似只係一個淨Access Point俾有線router加入wireless功能,如果沒有了repeater同bridge,是否一樣可以做到我想既校果?

Thanks
R323334 發表於 2011-5-13 11:15

要有 bridge功能 又要
Linksys WET610N Wireless-N Ethernet Bridge        HK$ 1399
http://www.linksysbycisco.com/EU/en/products/WET610N

要有 bridge功能 又要
Linksys WET610N Wireless-N Ethernet Bridge        HK$ 1399
QCWPP 發表於 2011-5-13 11:47

請問有沒有一些經濟D的方案? 1.4K太貴了

請問有沒有一些經濟D的方案? 1.4K太貴了
R323334 發表於 2011-5-13 11:59

你隻 Linksys WRT610N
係 Dual Band 2.4G & 5G Router
要同時 加強 2.4G & 5G 覆蓋範圍和訊號
祗可用 WAP610N 有線連接
或用 WET610N 無線連接

你隻 Linksys WRT610N
係 Dual Band 2.4G & 5G Router
要同時 加強 2.4G & 5G 覆蓋範圍和訊號
祗可用 W ...
QCWPP 發表於 2011-5-13 12:22

咁係咪即係如果我可以由WRT610N(router)拉到一條cat5/cat6線入尾房,再駁入WAP610N(access point)就可以? 之後會唔會變成一間屋有兩個SSID? 因我想全屋用同一個SSID,thanks