[測試] TP-LINK TL-WR700N 非專業Report

港紙百零蚊,造工當然唔可以同Airport Express相比,不過用七分一嘅價錢換黎不俗嘅性能同外型,旅行用黎粗用,絕對係超值!

不過TP-Link呢個抄Airport Express嘅一體式設計,如果同價錢相近嘅Tenda比較佢就一定係便攜方面勝一籌(唔洗帶多個火牛去旅行!)

Wi-Fi接收性能唔錯,我放係書房個地面,隔住道牆同個大衣櫃喺睡房都收到爆格,速度雖然唔夠個Asus RT-N56U快(其實兩樣唔同級數嘅嘢,結果非常正路,比黎都多餘),不過其實唔係差得太遠,用黎做旅遊router絕對夠用有餘!

AP mode係default,即插即用,不過如果想set security,可以經Wi-Fi開browser入ip address入去改settings,當然一改完你就要用新settings從新connect。

Router mode無試過,不過一般router 嘅設定相信應該唔會有問題。

當然,百零蚊貨仔唔會咁perfect,除咗AP同Router兩個mode之外,其餘三個mode,就係挑戰嘅來臨!玩咗幾個鐘先搞得掂!

其實我屋企細,唔需要用Client/Repeater/Bridge呢D functions,不過係好奇心驅使之下,就試下set佢做Bridge黎試下,不過setup個過程都幾多問題,加上個說明書教嘅方法都係under Windows進行(後尾上官網度先搵到用Mac嘅教學),先頭貪方便用部MBP黎試嘅就搞極都唔得,後尾上網睇下原來好多買家都搞唔掂個Bridge同Repeater mode,再去TP-Link個website睇下,叫D人先update咗個firmware先(跟機個firmware都幾outdate),點知連update firmware都比想像中難,又一定要用Windows update,教學又唔講要用Admin right去run個programme,搞咗一大輪終於搞掂,但係update完再用MBP去試set 個Bridge mode都唔係咁順利,最後搞咗一大輪終於搞掂,好滿足!

小結,以我買嘅目的(旅遊時喺酒店用AP Mode)而言,好易用性能亦唔錯,不過如果諗住買黎做Bridge/Repeater嘅師兄就要有心理準備接受下settings上嘅挑戰,不過都只係第一次徙多少少時間啫!

整體而言,呢個價錢性價比超強!多謝收看!

不過如果諗住買黎做Bridge/Repeater嘅師兄就要有心理準備接受下settings上嘅挑戰

同Tenda隻W150M一樣

呢隻野你咁講一講肯定唔少人去買, 上次W150M我入左唔知10隻定20隻都唔够分

不過如果諗住買黎做Bridge/Repeater嘅師兄就要有心理準備接受下settings上嘅挑戰

同Tenda隻W150M一樣:dizz ...
law1987 發表於 2011-6-2 04:03

咁我會覺得係便攜方面佢一定贏晒Tenda先,我上次去日本旅行,本來有個朋友借咗個Tenda W150M我用,不過後尾都係因為唔想拎太多嘢(除咗部router,仲要火牛同條cable),所以最後無拎到去用......

咁我會覺得係便攜方面佢一定贏晒Tenda先,我上次去日本旅行,本來有個朋友借咗個Tenda W150M我用,不過後 ...
lhk 發表於 2011-6-2 04:33

你搞到我都想入返部返黎擺下佢個wifi去到幾快?

回復 4# law1987

有需要咪買囉又唔係貴,但係如果買黎擺就無謂啦製造電子垃圾......

頭先略略用Speedtest試過(我屋企用BB1000,所以用internet測試WiFi都唔存在樽頸問題),upload同download都係大約50Mbs左右......

回復  law1987

有需要咪買囉又唔係貴,但係如果買黎擺就無謂啦製造電子垃圾......

頭先略略用Spee ...
lhk 發表於 2011-6-2 05:08

咁個wifi又唔差wor~~Btw, 呢期epc 多左好多人用1Gb, n56u有無試過去到幾快?

咁個wifi又唔差wor~~Btw, 呢期epc 多左好多人用1Gb, n56u有無試過去到幾快?
law1987 發表於 2011-6-2 05:25

我用咗BB1000成年囉,之前用D-Link DIR-655,好穩定不過用唔盡個頻寬,得300Mbs咗右,而家用N56U,B嘢見過46MBs,即係應該over500Mbs左右啦......

同Tenda隻W150M一樣:dizz ...
law1987 發表於 2011-6-2 04:03

Same as me, I ordered the Tenda for almost 30 sets, BTW, I use the notebook USB instead of the 火牛.

不錯禁bor 有150n  50Mbps 大約都有2.5-4.8MB/s到
我在淘記買左隻Mikrotik RouterBoard RB450G 無wifi的
看來買呢隻做AP好過用我隻wrt320n做AP

不過WR700N 長開會不會好熱?

回復 8# echen

我都有諗過用呢個方法,但係如果又要用條線駁住部notebook唔可以四圍走,又好似defeat咗用AP嘅其中一個目的......