[測試] HGC 200M ftth 不專業測試

sales 打電話來叫升級 諗過都OK就升左
booking 時間遲左成個半鍾有突先來 跟住整左足足兩個鍾(大部份時間都係走廊同出面做咩)

C FU 話modem拉唔到入房要放廳=="(好易斷哦 真的嗎? 再三要求都係咁講)
sales 話modem 可以直駁四部嘢 因為有四個真IP比我 我直接插三部係得既

hong kong

台灣

日本

內地

其他無心機測試
仲有繁忙時間出海 真係會收檔 個PING 去到2XX-5XX ms 都有

hgc就咁睇速度真係幾滿意,出海冇限速,係咪$99?
不過ping真係高左D,繁忙時間邊間都死,除左本地

我淨係測大陸, pccw

回復 2#
唔係 我本身合約仲有半年 30MB來既
可以cut 舊約
而家13x 24個月
送一堆無無謂謂既嘢
無計啦 新客永遠着數啲
有樣嘢直接feel 到快左
就係youtbe 睇1080P 時 好快download 完

回復  冷
唔係 我本身合約仲有半年 30MB來既
可以cut 舊約
而家13x 24個月
送一堆無無謂謂既嘢
無計啦  ...
henry_com 發表於 2011-6-3 03:41

睇完你post,呢度好少有hgc speedtest,台灣都有9x
而家對hgc令眼相看
好過某間百幾蚊出海先得20m

年尾又多個選擇~!

係咪真係有4個真ip先.....
不過我果邊好次未有ftth200m
應該話係連30m 100m都冇.....

回復 4#
講真我用左差唔八年HGC都無問題 印像中只係斷過一、兩次線
同埋試過一兩次壞MODEM
係果時啱啱上30MB時 開頭youtube奇慢 一排就正常返
不過上大陸網 真係好慢好唔穩定
其他都好好用呀

係咪真係有4個真ip先.....
不過我果邊好次未有ftth200m
應該話係連30m 100m都冇..... ...
shal 發表於 2011-6-3 09:52

我無第四部嘢可以直插到 但插三部都攞到真既IP
但CFU 最多預你插兩部
四部會成日斷線(???? 係咪真架 我有啲懷疑)

我無第四部嘢可以直插到 但插三部都攞到真既IP
但CFU 最多預你插兩部
四部會成日斷線(???? 係咪 ...
henry_com 發表於 2011-6-3 11:00

頭先有個和仔CS打來說我到有10M VDSL / 1000M FTTH
一係10M 一係就1000M 真FxxK 沒其他
1000M FTTH 要198 free3個月 + 首次安裝300$
仲要冇野送

頭先有個和仔CS打來說我到有10M VDSL / 1000M FTTH
一係10M 一係就1000M 真FxxK 沒其他
1000M FTTH 要1 ...
shal 發表於 2011-6-3 12:58

唔會用速度 (10/1000M) 去分, 只會用制式去分 plan
有 FTTH 就有 100, 200, 500 及 1000M plan ...