請問WBR-6011有冇得唔用DHCP直分真IP比兩部腦?

小弟用緊BB100,因為想拎兩個真IP,
唔知呢個ROUTER可唔可以做到?
我睇過每一個OPTION但係都唔知有冇得咁做,
因為我都係聽CHING們講唔用DHCP就得,
希望CHING不吝賜教!!

PS:如果呢隻唔可以熄DHCP的話,除左換ROUTER有咩方法可以做到?

2個public ip?

你同isp申請左2個public ip咩?

HKBN聽CHING講可以拎2~3個真IP

小弟用緊BB100,因為想拎兩個真IP,
唔知呢個ROUTER可唔可以做到?
我睇過每一個OPTION但係都唔知有冇得咁做,
因為我都係聽CHING們講唔用DHCP就得,
希望CHING不吝賜教!!

PS:如果呢隻唔可以熄DHCP的話,除左換ROUTER有咩方法可以做到?
hingchun 發表於 2011-10-4 18:49

你知道什麼是 Router 嗎?
經過 Routing 仲點 直分到真IP 呢

" 因為我都係聽CHING們講唔用DHCP就得, "
聽D唔聽D
唔用DHCP外 , 仲要 直插 LAN Port  ( 唔經 WAN Port ) ; by Routing 功能 ; 當純 Switch / AP 用

先disable DHCP
再將HKBN插落router任何一個Lan Port就可以

不過HKBN最多只拎到2個IP, 而有D仲只拎到一個

你知道什麼是 Router 嗎?
經過 Routing 仲點 直分到真IP 呢

" 因為我都係聽CHING們講唔用DHCP就得, "
聽 ...
QCWPP 發表於 2011-10-4 21:05

首先多謝CHING告知,不過我都都知要插LAN位,不過問題係我唔知我隻ROUTER果熄DHCP...

先disable DHCP
再將HKBN插落router任何一個Lan Port就可以

不過HKBN最多只拎到2個IP, 而有D仲只拎到一個 ...
KinChungE 發表於 2011-10-4 21:49

我搵唔到佢熄DHCP個位係邊

首先多謝CHING告知,不過我都都知要插LAN位,不過問題係我唔知我隻ROUTER果熄DHCP... ...
hingchun 發表於 2011-10-4 21:57

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

QCWPP 發表於 2011-10-5 11:01

thx so much!!

level one個D我記得要晌Mode度將Router轉做Access Point
隻router就會變左switcher (不過就無左setting)