兩個或四個 network wireless routers 問題

我用兩個或四個的 home wireless routers 想為一個千幾呎的地方提供無線上網的服務。

1. 要同一個 SSID, 是不是將每一個 wireless router 插左去個 switch 度,再由個 switch 經 network 出街?

2. 是不是每個人都是連去自己 近 及 signal 強的那隻 Wireless router 的?

3. 如果是兩個,我一個 set channel 1, 另一個 set channel 11,那是最穩陣的? 如果四個就隔三個 set 一個 channel? 為何要分那麼開個 channel 呢?

4. 如果有 60人同時上網,可行嗎?

望請各大大分享下經驗我 ... thx~

1. 你需要的係1隻router﹐數隻ap。

2. 不一定﹐特別是不同ssid。通常連線後﹐用家有走動﹐去到訊號弱的地方﹐都未必會跳去另一個訊號強的network。

4. 你講要60人同時上網﹐以data流量﹐未必係一般家用router 所應付到。

我用兩個或四個的 home wireless routers 想為一個千幾呎的地方提供無線上網的服務。

1. 要同一個 SSID,  ...
hkepcu1 發表於 2011-10-7 15:47

60 人上網,建議唔好用 home use wireless router, 我之前公司都有用過 Linksys WRT54G 呢 d, 十幾人一齊 connect 就會超慢, 但換入 Cisco business use 果 d 可以六七十人都頂得住.

分 channel 方面,最好係相隔 5 channel or above, 所以 1 > 6 > 11, 咁樣三隻係最好

咁我係咪應該買純 AP 呀?

TP-LINK 11n 3T3R 300M 無線 AP TL-WA901ND 強勁登場  <---  這個好嗎?
http://www.everbesthk.com/1-home ... /tplink_wa901nd.htm

60 人上網,建議唔好用 home use wireless router, 我之前公司都有用過 Linksys WRT54G 呢 d, 十幾 ...
fakeman 發表於 2011-10-7 17:15

咁你當時係用autonomus ap定係lightweight ap?

咁你當時係用autonomus ap定係lightweight ap?
鍊宗 發表於 2011-10-7 05:25 PM

autonomus ap 無 controller

lightweight ap 但無 controller
hkepcu1 發表於 2011-10-7 17:26

lightweight ap 唔係應該要有controller咖咩?

lightweight ap 唔係應該要有controller咖咩?
鍊宗 發表於 2011-10-7 05:49 PM

SORRY ... copy 錯左 ... 係 autonomus AP

我是公司用的,有冇 $500 樓下一隻的,可以做到我的要求的?

那隻牌子有純 AP 買的?

PS: 我不用甚麼特別的 routing request, 不用 wan isp 出, 最好只是一個密碼,可以比晒全世界入就可以了 ... 這是不是應該買 "純 AP "