[操作疑難] 一轉左isp就出事 Linksys router唔支援bb100

話說一年前貪平買左隻Linksys WRT120N
用係網上行到一直相安無事 到最近轉左用HKBN BB100 斷到七彩
去電腦鋪問同上網查詢得返黎既結果係WRT120N成批貨有問題 BB100用唔到
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1410461

打上去SIS代理問 又話過左保養唔可以補錢換其他型號
但隻ROUTER 依架係一出廠就有問題 如果知道連BB100都用唔到
我一開始就一定唔會買
原本諗住Linksys比Cisco收購左 應該唔會有事 點知依架真係捉哂虫

隻router果陣賣價都同tp-link果類同價
貪印左cisco就中伏
邊有可能咁大間廠出隻router連香港三大isp都唔支援
果陣知道出左事又唔出公告叫人換貨

$99 買過隻 Mercury 吧, Atheros 400Mhz, 802.11n, 又可以玩 VPN server ...
EOS 發表於 2011-10-10 09:59

重點係代理果陣知道成批貨出左事又唔出公告叫人換
我真金白銀買隻router返黎又無用壞 剩係做一年貨仔咩

reset router
clone mac address
disable DHCP
打internal IP 入張LAN CARD 度

reset router and clone mac address
hookcele 發表於 2011-10-10 10:07

全部方法都試哂 都係斷到九彩
網上面結論 要將自動dhcp disable

reset router
clone mac address
disable DHCP
打internal IP 入張LAN CARD 度
hookcele 發表於 2011-10-10 10:07

雖然可以解決到
但諗起隻router一出貨就有缺陷
要消費者硬食 心情就唔多好:curse:
都係掉上yahoo讓比其他人 當自己黑仔再買隻tp-link刷dd-wrt算

請問是否所有linksys router同hkbn有會有兼容性問題?

請問是否所有linksys router同hkbn有會有兼容性問題?
321 發表於 2011-10-10 11:25

唔清楚 隻牌子要選公司用咁巴閉 找鬼再用

$99 買過隻 Mercury 吧, Atheros 400Mhz, 802.11n, 又可以玩 VPN server ...
EOS 發表於 2011-10-10 09:59

過完電腦節, 已經冇見做$99!