[操作疑難] LAN線一條分二條問題

我想問LAN線點可以一分二?
有冇D幾蚊個既分插,
可以將一條LAN線分兩個插LAN線既插頭?

唔該大家

通常都要用Router  小弟都唔清楚有冇呢D插頭...如果系分俾兩部電腦的話應該唔得

唔該CHING

因為我要將條LAN線拉上二樓,
同埋我買左依舊野:
http://www.tp-link.com.cn/pages/product-detail.asp?d=224
我拉一條LAN線上去既時候,
插得電腦時又插唔到依舊野,
我又唔想拉兩條LAN上二樓

咁我有咩方法呀CHING

option1 : lan線插呢舊野,所有電腦用wi-fi
option2 : 平平地買多個有線router,插曬電腦同呢舊野
option3 : 自已夾過條lan 線,一條8芯分兩條4芯,不過你應該唔識搞,所以都係諗返 option1/2

唔該CHING

同埋我買左依舊野:

插得電腦時又插唔到 ...
wallace912 發表於 2011-10-12 00:42

唔該CHING

同埋我買左依舊野:

插得電腦時又插唔到 ...
wallace912 發表於 2011-10-12 00:42

首先搞清楚你想既目的係
1. 想整到好似兩條線拉上二樓, 而下面果層插緊兩個lan port (簡單D講, 一線二port, 兩層都係)
2. 想下面果層維持只插一個lan port, 但係上二樓果層有兩個lan port (簡單D講, 上到二樓再分開D signal)

如果想要1, 有lan分插賣, 買兩個, 一個放下面果層, 另一個放上面果層
如果想要2, 就要買部switch(要插電)

p.s. lan分插都要好似$10一個, 兩個已經$20

回復 4# wallace912
CHING   你呢舊野只可以出WIFI...  如果你要一部行LAN  然後一部行WIFI的話  要用TL-WR740N
呢類有埋LAN Port先可以

option1 : lan線插呢舊野,所有電腦用wi-fi
option2 : 平平地買多個有線router,插曬電腦同呢舊野
option3 ...
yeung-so 發表於 2011-10-12 00:49

唔該CHING
OPTION2既意思係係二樓加多個ROUTER?

首先搞清楚你想既目的係
1. 想整到好似兩條線拉上二樓, 而下面果層插緊兩個lan port (簡單D講, 一線二por ...
KinChungE 發表於 2011-10-12 00:50

下面個ROUTER有多餘位,可以做到1.咁
lan分插大概咩樣到?
黃金已經有得買?
唔該CHING

回復  wallace912
CHING   你呢舊野只可以出WIFI...  如果你要一部行LAN  然後一部行WIFI的話  要用TL-WR7 ...
love19901109 發表於 2011-10-12 00:50

係呀,因為我本身諗住二樓電腦都用WIFI算,
但諗諗下又想插LAN線,好似穩定D

住村屋呀師兄

用哂wifi算啦,我都有呢隻野,都算幾好力,記得set埋加密
mickey123qwe 發表於 2011-10-12 00:51

係呀,今日買左條15M LAN線先拉到上去
其實依舊野我未到手,我想問
SET加密要點SET?
(因為唔同普通ROUTER有插LAN線,冇咩概念)

老實講,

你下面本身有router有empty port,
唔想拉多條其實真係應該一條8芯分做兩條4芯,
夾個頭有幾難,記住邊兩pair分別夾落去1236 pin就搞掂了