[集思廣益]onboard 1Gbps port問題

我用FibreHome 1000連入去個Linksys E3000 router度行到Giga WAN
我電腦連去個router度行到Giga LAN

但我拔番入router條線直入我部機唔肯上1Gbps,得番100Mbps

有冇兄弟姊妹知點解?
我set佢行1Gbps Full Duplex都係俾100Mbps我
進階果度全部setting都改過試過冇變
有冇咩idea...?

勁燥
P.S. 我果塊係P5KPL-SE
Driver version: 7.48.823.2011
Driver date: 23/8/2011

你要打上去cs 投訴先致有用

我之前試個類似情況,又係5g點解俾人force左落去100mb/s,不過連router都人force左,
打上去個cs後就ok番

TOP

試過speedtest未?
照計好少會倒錯料

TOP

唔知係咪叫force左,我插番落router又有1Gbps,但我呢隻唔係條線直入佢個switch架喎,我係入Fibre果舊ONT架喎...

用speedtest試過,唔過100Mb

TOP

我之前都係咁
本身新合約10月1生效, Fibre 100 --> Fibre 500
但係10月7號佢先轉俾我

TOP

本帖最後由 sharp 於 2011-10-14 13:02 編輯
我用FibreHome 1000連入去個Linksys E3000 router度行到Giga WAN
我電腦連去個router度行到Giga LAN

但我 ...
JinxGenius 發表於 2011-10-12 03:06


    我用FibreHome 1000連入去個Linksys E3000 router度行到Giga WAN
我電腦連去個router度行到Giga LAN


顯示 Giga Lan 係講 E3000 到 電腦, 唔係 Fibre Home 1000 到 Linksys E3000, 就算唔插 Fibre Home 1000, 電腦都係顯示 Giga Lan

TOP

回復 6# sharp


我知呀

但我響Router度係睇到係行緊1000BaseT定100BaseT架嘛

講到尾我宜家係同一條線入落電腦去唔到1000 = =

TOP

回復  sharp


我知呀

但我響Router度係睇到係行緊1000BaseT定100BaseT架嘛

講到尾我宜家係同一條線入落 ...
JinxGenius 發表於 2011-10-22 01:31

好明顯依家收你FibreHome 1000錢, 但無比FibreHome 1000你, 你叫人上黎睇睇

TOP

本帖最後由 atvs 於 2011-10-22 07:58 編輯
我用FibreHome 1000連入去個Linksys E3000 router度行到Giga WAN
我電腦連去個router度行到Giga LAN

但我 ...
JinxGenius 發表於 2011-10-12 03:06


公司推卸責任時會問的問題:

1) 你部腦lan card係10/100定100/1000先?
2) 100/1000在「裝置管理員」設定是100優先定1000優先?
3) 你個HDD或SSD長期連續運行時行到每秒200MB嗎?(我都唔知長期連續運行時HDD行到幾多)

TOP

回復 7# JinxGenius


    條線做得唔好就有機會發生你講的問題. SYNC 唔到 1Gbps. 寬頻公司同事會跟進的了.
八卦一問, 你係剛剛新安裝還是安裝左一段時間?

TOP