[求解決]將睡房Router移往客廳

家中Router放於睡房,長開Wifi影響睡眠,有是睡前忘記關掉,睡眠質素下降。
現Router用Lan線接駁三部PC,而Wifi是用作電話Tablet上網之用。
我應該如何設置網路使睡房中三部PC依然用Lan上網但Wifi是在客廳呢?

.... Homeplug 會有咩限制的?拖版駁拖版得唔得ga?
bananahk 發表於 2012-4-1 13:01

use 拖版 without filters ~

個問題係除非樓主係自己一棟樓住哂,
唔係的話左右隔離應該都有90% 的人開wifi..
如果咁樣轉左位問題根本冇解決..

可能唔係RF聲, 可能電子發出脈衝聲呢!樓主唔係個別一個,以前有D文章都有人會覺頭痛 ...
gem 發表於 2012-4-2 18:52

連電子産品啲聲點黎都未知就好心咪亂咁講一大堆名詞。

有研究做過就咁放條天線晌度,就算乜都唔駁,有啲人見到都會有不適感覺

每個人的生理質素, 感覺, 反應, 都會不同, 我真係唔明點解自己覺得冇問題既野, 就都會覺得人地都冇問題 ...
waileung99 發表於 2012-4-2 19:23

簡單問一句,有冇人可以水銀當水飲冇事,又或者唔飲水唔會死?

大規模既科學統計都未搵到商用RF會影響到生物反應既證據,求其講句人人唔同體質就得唔好兒戲啲?

每個人的生理質素, 感覺, 反應, 都會不同, 我真係唔明點解自己覺得冇問題既野, 就都會覺得人地都冇問題

有D人係聽到的,你聽唔到就人睇醫生,好似有點... ..
gem 發表於 2012-4-2 13:31

聽得到RF咁勁應該要被人研究。

我都係第一次聽見開wifi會影響睡眠,
我住果度,上下左右單位都裝有wifi router,
都唔會發出強大幅射, 又唔會 ...
simon2012a 發表於 2012-4-2 13:55

我只可以講﹐未有確實醫院研究証實wifi對人有明確的影響。

但唔代表係對人無影響﹐只係有些人會影響大一些﹐有些人影響細一些。