轉Router後不懂設定Port Forwarding,請網友指教。

本身用開Netgear FVX538,內裡的Port  forwarding,無問題一直原用至今。
另一隻Buffalo WZR-AGL300NH,一直擔當WIFI的角色,所以內裡的設定一直沒有用過。
可能太耐沒有設定Port forwarding,所以今次係Buffalo上設定出了問題,未能成功在街外面登入Diskstation。

以往在Netgear上的設定:
Router : 192.168.1.1
Diskstation : 192.168.1.101 Port : 5000
DDNS : fung13.dns.com
設定係咁>PortFW>Inbound>192.168.1.101指向192.168.1.101:5000

後來我把Diskstation的ip改為192.168.1.13

Buffalo setting
請看圖片
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

第一幅圖:
群組名稱 : 打乜都得
網際網路端IP位罝 : 唔好填, 本身已經OK
通訊協定 : TCP連接埠手動設定 (連接埠編號 : 5000)
LAN端IP位置 : 192.168.1.101
LAN端連線埠 : 5000
click新增

第一幅圖:
群組名稱 : 打乜都得
網際網路端IP位罝 : 唔好填, 本身已經OK
通訊協定 : TCP連接埠手動設定 (連 ...
KinChungE 發表於 1-4-2012 21:41

補多幾張圖片
另外忘了說明,我把diskstation的ip改了為192.168.1.13

補多幾張圖片
另外忘了說明,我把diskstation的ip改了為192.168.1.13
風十三 發表於 2012-4-1 21:49

強列不建議用DHCP, 因為你restart router & NAS後, IP可能會變
最好NAS入面手動set IP

強列不建議用DHCP, 因為你restart router & NAS後, IP可能會變
最好NAS入面手動set IP ...
KinChungE 發表於 1-4-2012 21:50

我剛才手動設定了192.168.1.12但都係不能成功搵到部diskstation
反而部router就成功係街外登入

我剛才手動設定了192.168.1.12但都係不能成功搵到部diskstation
反而部router就成功係街外登入 ...
風十三 發表於 2012-4-1 23:22

你係自己響網內試?  定係叫人連去你度試?
因為Buffalo Router官方firmware係唔支援NAT loop-back
自己試的話, 永遠只入到router admin page, 試唔到port forwarding
一定要街外先可以用wan ip試

你係自己響網內試?  定係叫人連去你度試?
因為Buffalo Router官方firmware係唔支援NAT loop-back
自己試 ...
KinChungE 發表於 1-4-2012 23:23

咁我明白了,唔該哂!