其實pccw 個隻ftth , 假若係adsl , qut , 其實即係唔係光纖入屋?

我見佢eqt 寫住"adsl "

其實有d 大廈係"both,"

有d大廈直情係"fttb"

明我講緊乜ga 應該知點解...

我見我個度係adsl , 但其實佢係話個技術都係光纖

咁算唔算有d呃人呢?

有冇圖睇? 我唔明你講乜

你可以UPLOAD 圖
OR search 其他ching 既post 部 GPON ONT 係咩樣

呢D字眼有規定架
HKBx同PCCX成日為D廣告字眼互篤架
用得"ftth",就一定有條光纖隊入你屋企

其它所謂"使用技術"....睇你信唔信囉
我其中幾米用左光纖,都可以叫運用左 "光纖技術"

未必人
可以光纖到大廈, 轉電話線上樓
不過好少ADSL咁做, 多數VDSL先會咁

想當年﹐pccw 都未有vdsl﹐連hkbn 都未發圍﹐仲係家居微波10m一座大廈分的年代﹐pccw d sales 咪一樣sell 我(公司)什麼光纖到大廈﹐最後咪又係用電話線入office

有鬼人知出面街到大廈一段用什麼技術? 總之一句﹐ sales sell 我乜plan﹐安裝時及日後便用係符合的咪ok囉。例如當年sell 我 4m上4m落的 plan﹐我真係試到足磅夠數﹐咪ok 收貨囉。

大把人都知﹐pccw 在hkbn未發圍之時﹐出面街的骨幹已經開始提升做光纖﹐在商業區先做﹐慢慢去到市區的住宅。郊區? sorry﹐而家都應該開始進入此步伐啦。
問題係大廈太多﹐要每座大廈重新拉線都要花好長時間﹐所以一直都盡量拖去做最後一程。同時﹐當時的光纖設備好貴﹐所以真係一座大廈配1set 好過每戶用1set。所以﹐pccw 起步轉用光纖都係受幾方面影響而快唔到。

hkbn 方面﹐開始自建裝便用光纖。正常﹐因為當時係最平及最可靠及容量最高的方便﹐衰d講句﹐只有用光纖才夠未來的發展。
初期所有客都是光纖到大廈﹐再用cat-5e 入戶﹐原因都是受光纖設備貴的影響﹐所以用1set設備轉做cat-5e ﹐供全座大廈便用。

來到今天﹐光纖設備的成本下降﹐加上isp 都預期cat5-e 會在不久的將來都唔夠發展(暗示未來會有快過 1000m 服務)﹐用光纖可以在可見的將來﹐一了百了去解決日後所有的服務提升﹐所以便直接光纖入戶。
只要更換客戶府上的光纖轉lan 的光纖設備﹐理論上便可提供快過1000M 的服務﹐所以ISP 現時都樂於用光纖鋪線入戶﹐做埋最後一程﹐而不是只到大廈機房。

想當年﹐pccw 都未有vdsl﹐連hkbn 都未發圍﹐仲係家居微波10m一座大廈分的年代﹐pccw d sales 咪一樣sell  ...
peter_chan 發表於 2012-4-3 10:35

依家PCCW果D 300/500M全部都已經係獨享?

依家PCCW果D 300/500M全部都已經係獨享?
jackiefx 發表於 2012-4-3 11:42

當然不是獨享

當然不是獨享
KinChungE 發表於 2012-4-3 11:44

咁FIBER又有咩分別?

咁FIBER又有咩分別?
jackiefx 發表於 2012-4-3 11:45

ADSL max 8Mbps
ADSL2 max 18Mbps
VDSL max 30Mbps
VDSL2 max 100Mbps
FTTH max 1000Mbps (理論上2.5Gbps, 但係個RJ-45得100M)