商業寬頻服務

請問以下哪一間商業寬頻ISP的服務(DSL & Fibre)質素較可靠? 謝謝
1. HKBN
2. New World
3. Wharf
4. HKNET

回復 1# huakee

如果非要係你的名單上選擇我只能夠用 WHARFTT.
    一般我都會選擇 PACNET 或 PCCW.

New World 得好少自己線,很多時會 resell 別家的線,有起事會麻煩啲,可以不考慮。
HKNet 無自己線,一定 resell 別家的線,有起事會麻煩啲,可以不考慮。
HKBN 一定是自己線。Wharf 商業區多數自己線。兩家都無問題,睇價錢。

我有朋友數月前在上環區的寫字樓裝了PCCW的100M 寬頻,連一FIX IP 月費是五百多,如不要FIX IP 的話月費好像只要三百左右,除非樓主所提的另外幾間便宜好多,否則比較埋穩定因素的話不妨考慮埋 PCCW。

即係老電比Wharf可靠? 我見HKBN個價幾靚同聲稱自己係Cisco partner, 所以有啲興趣; 但商業寬頻好少聽講HKBN, 怕會中招

即係老電比Wharf可靠? 我見HKBN個價幾靚同聲稱自己係Cisco partner, 所以有啲興趣; 但商業寬頻好少聽講HKBN ...
huakee 發表於 2012-4-5 15:14

用得cisco 最多都係慢架jei,好少機件問題XD

即係老電比Wharf可靠? 我見HKBN個價幾靚同聲稱自己係Cisco partner, 所以有啲興趣; 但商業寬頻好少聽講HKBN ...
huakee 發表於 2012-4-5 15:14

因為HKBN果D商業寬頻都係GPON, 唔係Lease Line

HKBN同Wharftt我都有. 記得三年前裝果陣, Wharftt早兩三日會派人黎睇曬位先, 安裝順利冇問題. 而HKBN就搵個平時裝開家居寬頻的師傅黎, 連向管理處申請都冇做 (甲級寫字樓), 終於搞左半日, 仲要call埋同事黎幫手至裝好.
technical support方面, 九倉都係pro好多, HKBN啲sales, 申請時乜都得, 安裝後就乜都唔識.
可靠性方面, 大家一樣, 三年都冇事發生 (九倉係10Mb VDSL, HKBN係cat5.)

最近我有朋友喺荃灣都係裝左九倉, ftth, 包20Mb, 3 ip voice, 1 fax (都要行modem), 3隻Cisco機頭. 都係五舊水, 抵到爛!!!

所以商業, 我都係會揀九倉.

我朋友用了香港寬頻六七年,搬過一次 office 都無問題。
題外話:我以前返工座大廈因要停電而發現有非法入境的香港寬頻線。這類接駁如果被管理處發現可能會被取替,客戶可能會突然無訊號。

唔該哂各位, 咁我諗都係選Wharf 穩陣啲. 但想問多句, Wharf 啲售後得唔得? 會唔會報fault後要等足兩三日先上門check?