香港3間寬頻擁有既海外線路,新增block port資料

pccw
http://map.pccwglobal.com/
家用:block port 25, 135, 139 及 1434
聲明如非法/商業行為會隨時block

hkbn
http://www.hkbn.net/oversea_web/overseae.html
家用:block port 25

hgc
https://www.hgc-intl.com/flash_pop.html
家用:住宅寬頻block port 25  ,流動冇block

大家唔洗成日問邊間blcok乜
hkbn沒有相關線路資料提供,所以冇得睇

PS,block port是本人問該公司技術人員,如有更改請勿追究我
以上資料只供參考

有呢D線路代表會提供比家用寬頻?

太天真了...

pccw

hkbn

hgc

hkbn沒有相關資料提供,所以冇得睇
冷 發表於 2012-4-10 02:01

有呢D線路代表會提供比家用寬頻?

太天真了...
billie 發表於 2012-4-10 02:10

俾就實俾, 只係俾幾多bandwidth咁解
線多, 起碼減少node既數目
但係唔代表data rate會高

俾就實俾, 只係俾幾多bandwidth咁解
線多, 起碼減少node既數目
但係唔代表data rate會高 ...
KinChungE 發表於 2012-4-10 02:19

node既數目少唔等於快.

node既數目少唔等於快.
billie 發表於 2012-4-10 11:54

但係計failure rate, 越多node, 死既probability越高

基哥無錢建線  只是租線    李家真有米海外線都是自己起的
applexy 發表於 2012-4-10 02:06

我又唔認同是否無錢建線係主因。

反而﹐係幾家公司在業界做了幾多年係主要關鍵。

pccw 的前身﹐是香港電訊﹐是香港唯一一家的固網服務商﹐是有專營權的﹐令到當時所有對外通訊基建﹐都是香港電訊所建設。

其後﹐政府為了開放市場才向香港電訊作出協議﹐向香港電訊作出賠償已換取提早完結專營權。

之後才有新的電訊商加入市場﹐包括和記﹐九倉﹐他們都有同其他公司合作去建對海外的網絡。

而hkbn是由idd 起家﹐又真係不用自建對外通訊的。去到投身 internet 市場﹐利用租線都可滿足需求﹐於是也不用自建海外網絡。

事實上﹐建海外網絡除了要$$$$ 外﹐也要海外電訊商的配合﹐否則都係有線都無用﹐原因接唔上海外的骨幹網絡﹐都係起來無用。
這一點﹐hkbn 真係比另外幾家公司比較﹐真的弱了一點。

如果你地詳細咁睇,會發現PCCW同HGC 線路好多都相同

其實,租線定鋪線,同用落快唔快,好唔好,冇乜直接關係。
就好似比較租樓好,定買樓好咁。有排拗。

反過來說,線路manage得好更重要,用得好冇投訴的話,end user都唔會深究係租線定鋪線。

如果你地詳細咁睇,會發現PCCW同HGC 線路好多都相同
冷 發表於 2012-4-10 16:50

大家估下﹐背後會唔會同屬幾家/多家公司的合營公司

我相信係大家的合營公司了。