香港電訊業推出解決顧客投訴計劃

為解決客戶與其電訊商一些陷入僵局的計帳爭議,電訊業設立一個「解決顧客投訴計劃」,在旣不牽涉正式的法律程序也不須要支付昂貴的法律費用的情形下,以調解方式解決有關爭議。
「香港通訊業聯會」(「通訊業聯會」)是香港通訊行業的非牟利商會。由通訊業聯會成立的一個獨立的調解服務中心,從2012年11月起提供調解服務。有意使用該調解服務的人士,可以聯絡通訊事務管理局辦公室(「通訊辦」),以便評定個案是否可以受理。通訊辦會將合資格的個案轉介予有關的調解服務中心跟進。
計劃會試行兩年,期後通訊辦會與業界檢討計劃的成效,以決定長遠的發展方向。

申請人須就受理個案繳付港幣100元,作為使用調解服務的費用
http://ccss.cahk.hk/pdf/CCSS_leaflet_Chinese.pdf

會唔會意見接受, 行動照舊
$100凍過冷水

$100凍過冷水
KinChungE 發表於 2012-11-1 20:14

調解唔等於唔洗比錢
講真, 咁不如上小額好過

我第一個試用,等我report

law1987 發表於 2012-11-1 20:28

為咩要去試用?

law1987 發表於 2012-11-1 20:28

你比邊間收多錢?

客人有事不滿先投訴,衣家不滿谷氣重要俾$100先有得投訴,係業內人查業界自己,缺乏公信力,如果投訴收多錢加埋呢$100條數咪加大咗? 有可能越投訴越氣憤,連呢個XX會都投訴埋

晒氣,去投訴仲要比$100

回復 3#

全對, +1

$100凍過冷水
KinChungE 發表於 2012-11-1 20:14

去急症室等幾粒鍾都可以快過佢有結果。