[操作疑難] PCCW modem 一問

話說早排比PCCW昆左由30MB轉用100MB
佢個速度都OK 的
但係BT 的SEED多的時候, 好易會自己斷

本身我用緊LevelOne WGR-6012, 以前用BB100 BT時唔會斷
究竟係我LEVELONE隻ROUTER問題, 定還是PCCW 隻MODEM有限速?
如果係PCCW隻MODEM (VDSL CPE), 有冇得自己去買一隻勁D的黎用? 有冇好介紹?

如果自己買隻router (router 及adsl 2合一) 去直接取代now modem盒的功能, 得唔得架?

http://www.netgear.com/images/DGND3700v2_DS_09Mar1218-59219.pdf

你試下直插斷唔斷咪知囉,我覺得似係你部LevelOne 有問題
我用緊PCCW 100M VDSL2,有時係會斷線一陣,但係同BT無關

如果自己買隻router (router 及adsl 2合一) 去直接取代now modem盒的功能, 得唔得架?

...
shc34 發表於 2012-11-2 09:56

請問可以嗎?大約幾多錢?邊隻好用D?

佢個速度都OK 的

本身我用緊Le ...
shc34 發表於 2012-11-1 22:53

通常seed多seed少影響速度,好少會斷.

你試下直插斷唔斷咪知囉,我覺得似係你部LevelOne 有問題
我用緊PCCW 100M VDSL2,有時係會斷線一陣,但係 ...
starkwong 發表於 2012-11-2 10:33

買左隻新ROUTER試, 原來真係如CHING所言, 係我隻LEVELONE ROUTER 的問題
換左ROUTER後DOWNLOAD大SIZE FILE時未斷過

請問可以嗎?大約幾多錢?邊隻好用D?
pacoboy 發表於 2012-11-2 19:32

店員推介一隻叫做LINKSYS X2000的俾我...不過E隻WIFI無 5GHZ 所以我無考慮到
店員聲稱可以當PCCW MODEM咁用(未試過, 唔敢講得唔得)

佢個速度都OK 的

本身我用緊Le ...
shc34 發表於 2012-11-1 22:53

你之前用Level one WGR-6012 時點樣set 入邊D野?
因我用左半年都唔係好識set~
可否PM me ?

你之前用Level one WGR-6012 時點樣set 入邊D野?
因我用左半年都唔係好識set~
可否PM me ? ...
chowegg 發表於 2012-11-5 00:58

ching請教下lee區其他高手好d
我都係自己亂set only
隻router要update firmware後,先會出埋個 802.11n的選擇出黎