【消委會】寬頻服務合約期太長 0515 11:26

水計用量,用越多越貴
基本用量免費

同意寬頻用此模式
tracert 發表於 2013-5-16 20:02

總之水電煤只有一種服務﹐唔會因為你肯比多些錢﹐開水喉會出水猛D﹐電壓會強D。收費只有一個收費表﹐沒有個別客戶有什麼回贈。只要有回贈﹐全部客戶都會有(最多只是分家居/商業而有所不同)。

但寬頻上網卻不是﹐有不同的服務計劃﹐變化多。
單是不同上網速度﹐包唔包增值服務﹐已經係頭都痕埋。

所以﹐寬頻有合約係可理解的。但合約期唔應該太長﹐以及提供無合約的服務計劃﹐而相差金額不應太大。

如此,寬頻商收了$380\$680安裝費便不應再用兩年合約束縛客戶
tracert 發表於 2013-5-15 23:54

問題係﹐寬頻有簽約的有月費回贈﹐每月實質支付月費會較少。

水電媒又有無唔同價的情況?
(大用量的商業客其實都有這一類合約的﹐不過唔會在家庭用家上有這類合約)

回復  SSII

回復  eric415

以前Hkbn Facebook 好多搬遷冇覆蓋毀約投訴

不過block 哂

Hkbn  ...
tracert 發表於 2013-5-16 01:48

唔明點樣有覆蓋冇port位毀約
冇port位唔會比份約你簽

出12個月又好,6個月又好都會比24個月貴
HKBN $99 100M 3年約果陣不知幾多人用
價錢係第一位