回復 10# otisshan

我以為4708係雙核, 加多個1變番單核

用左Buffalo 隻G300NH 近4年, 最近神神地經常reboot
諗係都係時候換返隻, 冇心水之餘唔鐘意ASUS 果類既造型

請問師兄用落有冇咩特別好/唔好既地方?
除左FAT32 / NTFS

用左Buffalo 隻G300NH 近4年, 最近神神地經常reboot
諗係都係時候換返隻, 冇心水之餘唔鐘意ASUS 果類既造型 ...
shingzhk 發表於 2014-3-11 23:34

個interface好古老十八代,隔左成五年都係咁既款
wifi冇得set N only

不過我已經刷左DDWRT

個interface好古老十八代,隔左成五年都係咁既款
wifi冇得set N only

不過我已經刷左DDWRT:smoke ...
otisshan 發表於 2014-3-12 14:35

即係唔洗考慮佢啦
又要另覓心水

回復 14# shingzhk

呢個price range, 你可以考慮netgear wndr3700v4 or asus n56u

回復  shingzhk

呢個price range, 你可以考慮netgear wndr3700v4 or asus n56u
rickdom 發表於 2014-3-12 15:12

個人覺得WZR-600DHP2既wifi比N56U慢,但好穩定
Asus既Setting望到眼花,Buffalo既就陽春過龍...

一個月前我買左N56U,點知買完set好機之後屋企人先同我講買左呢隻
話屋企隻Buffalo用左5年都冇事,應該係好野黎

N56U既wifi成日斷線,日日俾屋企人投訴到傻
Stock同俄仔firmware試過哂都係咁,reboot完又咩事都冇
我估計可能係隔住一幅主力牆黎用先會咁,始終部機係內置天線

最後拆左WZR-600DHP2黎用睇下咩情況,即刻一天都光哂

回復 16# otisshan

N56U個wifi比較弱

但係buffalo都係內置, 點解會強啲呢?

回復  otisshan

N56U個wifi比較弱

但係buffalo都係內置, 點解會強啲呢?
rickdom 發表於 2014-3-13 16:49

上網睇過呢兩隻router既內部
Asus既PCB係一塊過,circuit同天線都係在同一塊PCB上
而buffalo既就唔係

回復 18# otisshan

即係分開會好啲, 好似asus內置全部都係跟底板