岩岩上黎裝左PCCW,WIFI點至可以快D?

ROUTER型號系TL-WR841HP,用左兩年
無線網卡係LEVEL ONE WUA-0616用左N年

HKBN100MB328到期,簽左PCCW既200MB
佢岩岩同我講我至知,原來我本身既HKBN唔係光纖既
因為唔想駁明線所以全屋都係用WIFI
間屋位置是田字型,下方兩間房用電腦/手機,ROUTER就放係其中一間房門口旁邊既櫃

1ROUTER同網卡都係當初求其買既,想upgrade有咩意見?

2裝之前測速過,HKBN(100MB非光纖)快70MB
但係裝完PCCW(200MB光纖)後,測速WIFI係岩岩50MB
(後尾我想睇下佢所謂既只包本地和直駁電腦網速有幾勁,叫佢直駁LAN線又真係190差唔多收哂!

但係咁樣其實正唔正常??雖然我都知wifi肯定慢得多,又唔旨意收到100+
但同樣WIFI,點解光纖仲慢D?

HKBN100MB328到期,簽左PCCW既20 ...
OA282 發表於 2016-3-14 14:25

D Link DIR-818LW $300
Gigi WAN/LAN, 2.4G 300M & 5G 433M
http://www.dlinktw.com.tw/home/product?id=519&hid=18

Linksys E1200 router $185
patklchung 發表於 2016-3-14 14:35

佢仲問我係咪1GB卡,話高過100MB既PLAN就要用到1GB卡
不過我係電腦小白一頭霧水唔知頭唔知路囉

佢仲問我係咪1GB卡,話高過100MB既PLAN就要用到1GB卡
不過我係電腦小白一頭霧水唔知頭唔知路囉 ...
OA282 發表於 2016-3-14 14:38

Linksys E1200 行唔到1G,介紹過D-Link DIR-818LW

電腦/手機行唔行到ac Wi Fi?

樓主無budget就梗係攻頂啦

電腦/手機行唔行到ac Wi Fi?
patklchung 發表於 2016-3-14 14:50

唔知咩係ac Wi Fi 唔知收唔收到

樓主無budget就梗係攻頂啦
astrial 發表於 2016-3-14 15:07

ROUTER+網卡1000內都接受到,希望WIFI收番好D
自己上大陸網睇劇打機多

唔知咩係ac Wi Fi 唔知收唔收到
OA282 發表於 2016-3-14 15:46

電腦/手機咩型號?

你係唔係modem駁router比電腦/手機行Wi-Fi?