應該買 router 取代隻 2920, 但見你又要保留隻 2920 做 printer server, 呢個要用都無可口非。

你實際有幾多個點 ? 例如 3 個點就不可能用2 個 switch 做. 如果只係 1 個點, 咁買隻多 port switch 就有誘因.

其實 2 千真唔多, 你應諗想做到d乜先買乜 (可能會放棄一d 嘢)
如 network 唔係好熟, 就更加唔應該大改。 Dual wan 我唔多讚成, 見唔到有多大好處。

不過部 2920n 好似有啲問題,部電腦有時會上唔到網(插線),内聯網都去唔到    <---- 唔好比我批中, 内聯網都去唔到唔多似係隻router 問題。

方案(2):將原本 1 個 Network 變成 2 個, 係咪好/啱駛 ?? (  d o野變成唔可以互通 )

回覆 11# GbE

「你實際有幾多個點 ?」指嘅係?  
「唔好比我批中, 内聯網都去唔到唔多似係隻router 問題。」我初時都覺得係 client 問題,但又唔知點 check/check 唔到有乜問題,restart client、reconnect、disable 再 enable、autofix 等都唔得,要 restart router 先得
「將原本 1 個 Network 變成 2 個, 係咪好/啱駛 ??」其實原先 concept 想連埋,但因屋企擺位問題整唔到連埋一齊

回覆  GbE

「你實際有幾多個點 ?」指嘅係?  
「唔好比我批中, 内聯網都去唔到唔多似係隻router  ...
jasonfoknxu 發表於 2016-3-21 16:47

Router DHCP Fail?
Windows個Auto Fix廢的

回覆 13# KinChungE

其他 devices 用 WiFi 冇問題,server 都出到街~

回覆  KinChungE

其他 devices 用 WiFi 冇問題,server 都出到街~
jasonfoknxu 發表於 2016-3-21 16:53

之前開住機既, 拎左IP就冇問題
btw, 會唔會係你DHCP Range太窄, 唔夠IP派?

回覆 15# KinChungE

之前冇連嘅,係部電腦上唔到網跟住用手機同平板連 WiFi,冇問題
    DHCP range 可以係邊睇/set?

回覆  hkwtongme

我暫時唔會諗依個方案,雙 wan router 加 switch 再加 AP 應該冇咁嘅 budget ...
jasonfoknxu 發表於 2016-3-21 12:25

Switch好平,你個N56同2920N都可以改做AP,所以實際貴嘅只係個雙wan router,不過都係無幾多錢,再唔係個N56好似都可以行雙wan。
N56記唔清,N66以上嘅新firmware可以行雙wan。

回覆  KinChungE

之前冇連嘅,係部電腦上唔到網跟住用手機同平板連 WiFi,冇問題
    DHCP range 可以係 ...
jasonfoknxu 發表於 2016-3-21 17:41

Router setup web page

首要問題係樓主點解要兩條WAN?其次是樓主要不要分不同subnet/VLANs?樓主圖中device係多,但唔似high traffic,最簡單應該係一隻switch插晒所有device,要dual wan就買隻正式的dual wan router。

回覆 17# hkwtongme

我知 switch 唔使好貴(好似算係),56U 做 AP 都有諗過,system 感覺麻麻(冇刷第三方),做 router 就冇乜信心,可能係心理作用?!