香港寬頻搞乜鬼

請教大家,兩個星期前已續約香港寬頻100M,今日接到電話話條線唔夠長,一係downgrade 落10M, 一係上500M, 咁古怪,搞乜鬼?

via HKEPC Reader for Android

回復 KinChungE

Hkbn?我見佢得100 500 1000plan
如果俾得200-300的話會唔會只有100m plan揀? ...
C-Leung 發表於 2017-1-18 10:27

PCCW, 大廈主線當然唔止1000M (一條GPON都2.5G)
但係只俾你揀200M/300M plan, 唔俾你揀1000M plan

HKBN冇300M plan

回復 34 #打手912

你講入屋定入大廈?
我估 新入大廈就一定行光纖,backbone一定過1g
入屋就真係睇設計,就算bandwidth唔夠provide唔到1g plan,但大廈本身冇位俾你放copper equipment的話點都要ftth

回復 35 #KinChungE

Hkbn?我見佢得100 500 1000plan
如果俾得200-300的話會唔會只有100m plan揀?

ya, should have 1G plan if they provide Fibre....

I mean they won't lay fibre to provide 100M servi ...
打手912 發表於 2017-1-18 10:22

有D地方得200-300M, 冇1000M
bandwidth唔夠分

ya, should have 1G plan if they provide Fibre....

I mean they won't lay fibre to provide 100M service only in one build...

回復 打手912

行得全光嘅大廈應該點都有1000m plan掛
又,光纖10g都得tim…你咁講1g/500m行光纖都係浪費

...
C-Leung 發表於 2017-1-17 18:48

are they moving their equipment....?

回復 31 #打手912

行得全光嘅大廈應該點都有1000m plan掛
又,光纖10g都得tim…你咁講1g/500m行光纖都係浪費

個site冇位擺copper嘅equipment就要行ftth架啦,ftth慳位又唔駛下下要13a socket outlet

PS唔知之前有冇講漏咗,我住果度bn得光纖only冇copper

除非你個大廈有其他人用500MB or 1G..

如果唔是浪費條光..

回復 打手912

係咪用cat5e要睇個site點設計,有d私樓電話線槽位冇位放rj45 switch嘅,全部行光纖一d都唔出 ...
C-Leung 發表於 2017-1-13 18:40

結果係cut 左佢,cut form 都唔駛!

via HKEPC Reader for Android