數碼通, 光纖 1000M, 但係下載最多都唔過 100M

數碼通, 光纖 1000M, 但係下載最多都唔過 100M

點試先可以試到, 真實下載速度

http://www.myspeedmeter.net/

乜都唔過, 直插都唔過 100M
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

depends on the destination. if Syndey or London, it is below 100Mbps. if Taipei, it is about 136Mpbs ...
chrisluk 發表於 2017-1-14 20:05

我直插 LAN 線

唔係 router 問題,就係 ISP set 錯野。。。

如果肯定唔係電腦 or router 問題,就 call ISP 搞啦。。。 ...
hkjimmytam 發表於 2017-1-14 20:03

ISP set 錯野 ???

or check your PC to router 條lan線.....

u can check using Mobile phone connects to router's 5G chan ...
chrisluk 發表於 2017-1-14 20:18

我用 AMP CAT6 lan 線

尋晚打完電話比 smt

再經 switch 今日可以去到 9xxM

咁奇?即係Modem之後,仲要自己加隻Switch先再去Router?有冇搞錯…… ...
mdws2002 發表於 2017-1-16 12:15

modem 比 router(依 2 部機)係廳
再經 cat6 線,放入房 switch
再分配 3 部電腦,1 部電視

奇怪cfu安裝時冇試俾你睇?定係突然降速?
buynaka 發表於 2017-1-16 15:51

佢用自己部電腦 set 野
跟住叫我,試下,上唔上到網
我見連到線,無問題
無留意連線,速度

佢走咗之後,想試下 1G 有幾快
點知,點試都係最盡得 100m