大廈唔夠光纖port位其實管理處關唔關事?

例如管理處只容許每間ISP 設100個光纖位, 但大廈有600戶,
可能有3~400個光纖位, 令剩下果d只可以裝到100mb或以下上網?

又或者ISP想加位, 但管理處唔批之類?

例如管理處只容許每間ISP 設100個光纖位, 但大廈有600戶,
可能有3~400個光纖位, 令剩下果d只可以裝到100mb ...
小子 發表於 2017-7-1 01:00

係大廈業主立按法團事, 如果有的話

一係叫提供100Mb嘅 ISP 升級佢嘅設備去1000Mb,有時機房爆咗冇位真係冇得搞

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

安裝幾多 port 完全由 ISP 決定,加唔加到要視乎現場環境,ISP 有無錢做,機樓夠唔夠 port....等等。

應該係:法團決定俾幾多位置你
有幾多Port就isp自行決定
我果度都聽聞過bn爆port要加port

睇實際環境吧,各方面都有責任同影響,

新樓會好的,多數已經預留位置,作上網設備等其他用途,

舊樓就麻煩多,通常都要惗計先搵到“比較好”方法,去安置新加嘅機箱等等怪物,

另外就係越早入場嘅,就限制越少,後來加入嘅限制同環境就越差,

法團同管理公司,經驗好嘅,係呢方面有多啲遠見,情況會好的,如果唔係,情況會好麻煩,因為係長年累積問題,而且冇得返手,郁下都可能大鑊,

電訊商方面,入場時都會睇人嚟蝦,只會方便自己,佔晒好位置,唔理之後有乜情況,後來入場嘅,就只有受,

via HKEPC Reader for Android

睇實際環境吧,各方面都有責任同影響,

新樓會好的,多數已經預留位置,作上網設備等其他用途,

舊樓就麻 ...
josew 發表於 2017-7-1 11:03

咁睇黎我果到都係死得了

起幾多 port 係 ISP 自己決定,爆 port 要加位 (加線,加接線箱等) 就要法團批准先可做。

起幾多 port 係 ISP 自己決定,爆 port 要加位 (加線,加接線箱等) 就要法團批准先可做。 ...
hkjimmytam 發表於 2017-7-1 19:21

如果說服到法團,搵ISP加洗唔洗錢?

我果座要睇奇妙電視要搵人加裝要1皮野,加port位會唔會都咁上下?

如果說服到法團,搵ISP加洗唔洗錢?

我果座要睇奇妙電視要搵人加裝要1皮野,加port位會唔會都咁上下? ...
小子 發表於 2017-7-1 20:45

ISP唔會收錢加機
反如佢要睇下加完機係咪真係有咁多人用
如果加完機先多幾個人用咁大把, 好大機會直情唔做