[操作疑難] 請教 用modem or router 上網有分别嗎

新手想請教,我剛又續约左網上行1000m,
現用modem wifi 上網  如加了router有咩分别,
還有modem 4个Lan插頭唔夠用,可接分缐器
得嗎?,還有甚麽好見意。謝

佢跟modem個wifi好廢架,你求其買個router都一定好過佢,你睇吓可唔可以叫佢取消個wifi退返錢俾你。另外個modem雖然有四個lan頭,但實際只能用一個,除非你有同時申請(或免費送)Now TV,咁就會多一個lan俾now tv用

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

仲有你買個router又做到分多幾個lan線既功能,一定買過個router好啲

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

回覆 3# joejoni

那個modem4個Lan都上到網光纤頭入有冇router光纤可以入,如再拖router再拖接缐器咪好麻煩,我24小時長開

回覆  joejoni

那個modem4個Lan都上到網光纤頭入有冇router光纤可以入,如再拖router再拖接缐器咪好 ...
paulonmi 發表於 2017-7-1 23:27

個modem四個lan頭每個獨立一條線都用到,但如果同時插晒四條就只有其中一條用到。Router可以從modem伸延去發射較良好既地方,好多人包括我都係24小時長開router唔熄機的,我連去旅行都唔會熄(方便係外國用vpn接返嚟屋企個ip),唔會有問題的

回覆  joejoni

那個modem4個Lan都上到網光纤頭入有冇router光纤可以入,如再拖router再拖接缐器咪好 ...
paulonmi 發表於 2017-7-1 23:27

你試過modem 用插線同時2部機都上到網?如果唔得就一定要加router,唔可以插switch。
因為多數modem插線會派得一個ip,所要要買多個router派ip
直接買多個router實際d。
E加基本大多數人都係開24小時。

有咩唔岩 請多多指教

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android