內地廣電寬帶一問

有用過廣電個種寬帶上網既Ching,都知道個種技術係同香港既有線寬頻係一樣>>(插條有線電視天線入個cable modem度)
(如冇記錯好似個技術係docsis?)
要用到佢呢個寬帶上網,首先一定要高清用戶先用到
原本我係用高清盒連埋router功能的,而佢個高清電視機頂盒後面係會有條wifi天線,就係用個條wifi天線發射wifi個訊號
我遇到有個疑問,就係可唔可以將原有既電視天線(已申請寬帶上網),用一開二個舊分線器分多條出黎,一邊插落電視機頂盒睇電視,另一邊就插入個cable Modem 用作上網?會唔會話一開二個舊野要咩要求?如圖

我都知道係呢度問都算係大海撈針,但希望ching們可以幫下手!
唔該你地呀!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有用過廣電個種寬帶上網既Ching,都知道個種技術係同香港既有線寬頻係一樣>>(插條有線電視天線入個cable mo ...
beeno2211 發表於 2017-7-5 23:51

同香港 cable tv 一樣,係可以的

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android

回覆 2# 121245

多謝您的回覆!
我係怕佢會唔會有限制...

廣電寬帶的機頂盒本身唔係就已經係部cable modem?
你的諗法係想由Wi-Fi化有線上網?

回覆 4# 寂寞的FSY

多謝你的回覆!
係呀,本身個電視機頂盒已經係cable modem,但係個死人盒經常唔穩定,所以我打算另外買個cable modem 黎長開用

回覆  寂寞的FSY

多謝你的回覆!
係呀,本身個電視機頂盒已經係cable modem,但係個死人盒經常唔穩定,所 ...
beeno2211 發表於 2017-7-6 19:34

Cable modem要種setting, 唔會比ADSL/GPON容易.

回覆 6# Brainstomer

多謝您的回覆!
可以簡單講下?以我所知cable modem 都有類似router既setting (192.168.0.1)畫面,但係入面係set乜就唔太清楚

回覆  Brainstomer

多謝您的回覆!
可以簡單講下?以我所知cable modem 都有類似router既setting (192.1 ...
beeno2211 發表於 2017-7-6 22:17

ISP一般唔會俾你改!再講, 就算同制式, 唔同牌子嘅cable modem都未必兼容.
何況係EoC/DOCSIS 2.0/DOCSIS 3.0多種制式混用嘅中國, 更加難配.

回覆 8# Brainstomer

多謝您的回覆!
你呢個講法可否應用落大陸adsl個案度?因為我有親戚試過之前個adsl modem 壞左,之後我叫佢上淘寶買個adsl modem,跟住自行駁番,都係可以照上到網。
Cable modem同adsl modem會否兩種有分別?

回覆  Brainstomer

多謝您的回覆!
你呢個講法可否應用落大陸adsl個案度?因為我有親戚試過之前個adsl mo ...
beeno2211 發表於 2017-7-6 23:22

淘寶ADSL modem用得係因為中國電信獨大, 無咁多變種, 基本上VCI/VPI都唔駛改, 但Cable modem完全唔同一回事.