[操作疑難] 請教一下如何用wifi連結2部router?

剛換左asus ac58u router係房用 (主力)
舊有的asus n56u 想放係廳收wifi再經lan線俾mytv盒及廳另一部腦

可以咁做到嗎?

應該點做呢? thx~~~

如無記錯呢個好似係叫bridge mode,睇下你舊果個router有冇呢個功能
正常應該有

已經跟https://www.asus.com/tw/forum/list?aid=6307
去做, set左2個不同的2.4g ssid
同一組password, 互相set左ac58u的2.4g mac入 n56u, 亦將n56u的2.4g mac set左入ac58u入邊
亦關埋n56u的dhcp
唔知點解仲未得?? 至n56u顯示未能連接網絡
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

N56U本身唔係有得set做Range extender mode,應該唔使搞到咁複雜...
入去系統管理->運作模式改mode就得.

N56U本身唔係有得set做Range extender mode,應該唔使搞到咁複雜...
入去系統管理->運作模式改mode就得. ...
寂寞的FSY 發表於 2017-7-8 10:49

試過set做ap mode
但好似要用lan線駁

定要另外set??

repeater or bridge mode,  ap係另一樣野

via HKEPC Reader for Android

試過set做ap mode
但好似要用lan線駁

定要另外set??
小子 發表於 2017-7-8 01:59 PM

改變模式時有齊圖文並茂應該就唔難set...
AP = LAN線入,再放Wi-Fi + switch用
repeater = Wi-Fi入,再放Wi-Fi + switch用
bridge = 跟repeater類似,但連接要求同限制較高,亦要雙方router一齊設定
部份bridge mode因為集中以Wi-Fi通訊,Wi-Fi入後另一邊就放唔到Wi-Fi出來(即係Wi-Fi入LAN線出)

揀Repeater Mode後跟住指示做
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

改變模式時有齊圖文並茂應該就唔難set...
AP = LAN線入,再放Wi-Fi + switch用
repeater = Wi-Fi入 ...
寂寞的FSY 發表於 2017-7-9 01:43

thanks
    不過N56U好似得router mode同ap mode
咁即係唔得做唔到.....? 如果刷第三方firmware會唔會有repeater / bridge mode用??

thanks  
    不過N56U好似得router mode同ap mode
咁即係唔得做唔到.....? 如果刷第三方firmware ...
小子 發表於 2017-7-9 01:50 AM

還是你cap張運作模式幅截圖再upload上來過目?
而且行WDS的話,而家ASUSWRT得返無加密或者WPA加密(WDS只支援無加密/WEP加密),無理由兩邊router無加密互連嘛 ......