當AC68U LAN 連2個DEVICES, 2.4G 就連唔到

如2個LAN 分別連PC 同NAS(MYCLOUD), 2.4G就連唔到, 但5G就連到同速度正常。 2個LAN 都速度正常。

DISCONNECT NAS之後2.4G就可以連到同速度正常。
究竟咩原因

最新STOCK同MERLIN .66 都係咁

會唔會有USB-3.0設備用緊?依家2.4G同USB-3.0相克,暫時都無解決辦法,乜牌子都一樣有機會出問題。

會唔會有USB-3.0設備用緊?依家2.4G同USB-3.0相克,暫時都無解決辦法,乜牌子都一樣有機會出問題。 ...
hkwtongme 發表於 2017-7-10 04:03

應該唔會吧?我部AC68U之前4個lan頭同時插晒嚟用、USB 3.0插住部外置HDD bt緊、USB 2.0插住個風扇仔吹,2.4g同5g wifi都一直正常冇斷過

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

應該唔會吧?我部AC68U之前4個lan頭同時插晒嚟用、USB 3.0插住部外置HDD bt緊、USB 2.0插住個風扇 ...
joejoni 發表於 2017-7-10 04:12

2.4G睇你用乜channel,頻率接近同Device屏蔽唔夠好就會出事,唔出事就無事,一出事就無得搞,改用5G囉。

新firmware 好了5G..但2.4G極不穩定...連了也上不到網,,轉5G就無事!!!! (factory reset 也一樣)

新firmware 好了5G..但2.4G極不穩定...連了也上不到網,,轉5G就無事!!!! (factory reset 也一樣) ...
lewishk 發表於 2017-7-10 09:01

有冇試過轉唔同channel?另外我發現你個firmware version好似有啲奇怪,update日子竟然早過官網最後update時間,詳情請睇我另一個post既回覆

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

係所有無線DEVICES經2.4G都唔得定係只係某一部? 會唔會個DEVICE同NAS既IP撞左?

回覆 4# hkwtongme

剛試了lan只插NAS, 都係2.4g唔得
應該係NAS 同2.4g channel撞左?係咪改channel 就得

回覆 7# qwb4

係一插nas, 就所有野連2.4g 都唔得

回覆  qwb4

係一插nas, 就所有野連2.4g 都唔得
number92000 發表於 2017-7-10 11:24

nas hv dhcp server?