請教: 第一次裝i-cable流程

早前發帖問過單棟樓8M地獄轉有線是否一條出路, 仲有2個月完約打上去1000問續約有咩offer, 個姐姐話簽2年跟舊價298, 咁銳意收番部機如果我話續約, 應該會令PKKW好失望, 敢就無謂阻佢地發達lor. 仲有...1000個姐姐一check之下我棟樓原來只有6M.

想請教一下裝過100M或130M或200M嘅C兄們, cable嘅C傅第一次上門拉線裝機其實會搞D咩野? 行天線係唔係一定要郁原有大廈天線插座?

回覆 1# arnoldanywhere

我岩岩星期一新裝。c父會打開天線位,加番舊野,同裝番icable panel。天線駁modem。等到3粒燈著晒就上到網。我裝200共享。實際有14x左右。upload max 係10定20嫁咋。點都好過pkkw 6mb掛

回覆 2# NoMoreDelay

唔該晒, 可唔可似問多兩樣野?
1. 轉左icable panel後, 有無影響原有電視機接收質素? 以前聽過有人投訴裝左icable後高清台有雪花, cut左之後電視直情無晒信號, 要另外比錢搵C傅駁返原有大廈天線, 唔知現時仲會唔會有咁嘅情況.
2. C兄你modem直插電腦還是經router?  以前又聽過icable會唔夾某D router.

用過 buffalo 和 belkin router 都冇問題,但聽有線師傅講,安裝時有d客用咗不知名的大陸router, 個 modem 係認唔到的。

回覆  NoMoreDelay

1. 轉左icable panel後, 有無影響原有電視機接 ...
arnoldanywhere 發表於 2017-7-12 12:14

1.駁左去有線,模擬制式會多左雪花,數碼就有可
能會出綠格仔,因為佢需要減弱大廈天線既訊號!

2.還原天線,佢地唔會主動幫你,因為要特登搵條友上門去門外轉駁,你可要求,但係理唔理你就唔知了

佢一入屋,你強硬同佢講明唔好碰大廈公共電視天線,直接拉線去router就得。

佢一入屋,你強硬同佢講明唔好碰大廈公共電視天線,直接拉線去router就得。 ...
hkgordon 發表於 2017-7-13 06:42

你想cable 重新入一條RF天線入屋?如果佢肯都一定明線喎

回覆  NoMoreDelay

1. 轉左icable panel後, 有無影響原有電視機接 ...
arnoldanywhere 發表於 2017-7-12 12:14

可以要求係喉管入條cat5e線都得㗎

via HKEPC Reader for Android

你想cable 重新入一條RF天線入屋?如果佢肯都一定明線喎
NeTZoO 發表於 2017-7-13 09:10

如果拉條cat5e線嗰話,安裝過程係點?

1.駁左去有線,模擬制式會多左雪花,數碼就有可
能會出綠格仔,因為佢需要減弱大廈天線既訊號!

2.還原天線, ...
NeTZoO 發表於 2017-7-12 19:27

自己還原ok?