[操作疑難] Netvigator DNS 真係好大問題

近呢10日上國內wed site TB , JD 等等 永遠load唔到圖 (外國全正常) , 試改google DNS 一切正常 但速度慢好多 試過打過上 Netvigator 所謂Support 官方答案一切正常
想問各師兄有咩解決方法
THX

1000M User

一直用緊google DNS,唔慢

近呢10日上國內wed site TB , JD 等等 永遠load唔到圖 (外國全正常) , 試改google DNS 一切正常 但速度慢好 ...
cmcc 發表於 12-7-2017 08:34

我之前用 pccw DNS 都有問題, FB youtube 好多都load 唔到.

之後拎左公司粒 dns 用又正常返 (公司用pccw bix plan)

懷疑家用同商用係唔 policy

tmtp101 發表於 2017-7-12 10:07

X2

x3

X4
要係router個wan page將dns設定做8.8.4.4先上到網
係個刻我覺得pccw嘅上網係唔包dns

google dns入大陸唔夠open dns快....
用緊open dns的路過....

唔用ISP DNS

唔用ISP DNS
mrlau 發表於 2017-7-13 00:21

之前都講過, 你有能力知道第3方DNS係安全先好用
唔好好似D小學雞人講呢粒勁就自己走去轉, 又唔做功課, 懶醒又唔知原理果D
換左粒有問題DNS後果可大可少

近呢10日上國內wed site TB , JD 等等 永遠load唔到圖 (外國全正常) , 試改google DNS 一切正常 但速度慢好 ...
cmcc 發表於 2017-7-12 08:34

PCCW咁多用戶無問題, 似係你問題多D
load唔到圖關DNS乜事呢? 又唔係去唔到個網頁
TAOBAO係繁忙時間, 任何ISP, 都一樣LOAD得慢