屋企穿唔倒光纖的決擇

屋企條電話喉當年裝修時穿多咗呢D線:一條同軸天線,兩條surround 喇叭線,所以爆咗再穿唔倒光纖。

條天線就一定冇得搞架喇,好唔好抽番兩條surround喇叭線出黎穿光纖?(考慮中)

光纖好幼,係非常幼
有技術既師父(+飲茶錢) 可能肯同你退一兩條出黎一口氣再拉過

幼到無咩可能過唔到, 人地入屋整罐可樂比人飲,比D茶錢有計架啦

幼到無咩可能過唔到, 人地入屋整罐可樂比人飲,比D茶錢有計架啦
Sempron2400+ 發表於 2017-7-13 11:56

有D人唔LIKE行明線呢
有心裝點會裝唔到

依家光纖已經好似牙籤甘幼,應該過到.

hkbb光纖 寬度 1.9mm x 1.5mm.

真係好睇裝機cf 心情,想當年我公屋出面機房佢都好有心機入喉慢慢穿來我屋企
其他戶d 上網網好多都係明線入屋

依家光纖已經好似牙籤甘幼,應該過到.
fatfish 發表於 2017-7-13 01:19 PM

光纖的確是幼,但喉內太多舊線一樣可以拉唔郁
我上個月裝3就是這樣,我自己穿好穿線帶比C父,條光纖都係緊到過唔到

有D人唔LIKE行明線呢
有心裝點會裝唔到
minibanana 發表於 2017-7-13 12:31

最癲見過 門框鑕洞/走廊鑽洞咁入 外判果D未必有鑽跟身,但老電自己請果隻可能佢架van有可以落車拎

屋企條電話喉當年裝修時穿多咗呢D線:一條同軸天線,兩條surround 喇叭線,所以爆咗再穿唔倒光纖。

條天線就 ...
wyhui5124 發表於 2017-7-13 11:21

幾幼都好, 單一條光纖有時真係好難攝入去., 你可以試下叫CF將兩條喇叭線抽出, 之後夾埋條光纖一齊導返入.

樓主有無玩開「靚音響」先?
無嘅話留條喇叭線做乜?

依家後置喇叭有無線,再唔係有啲Soundbar直程唔駛後置喇叭,
無玩開「靚音響」,抽走條喇叭線算啦!