李嘉誠花園無家居光纖寬頻?

家住黃埔,一直以黎都係用和記100mb無轉過。
最近打算轉用1000mb,但發現有「李嘉誠花園」之稱的黃埔竟然無和記嘅光纖寬頻服務,
而有線就反而有覆蓋到。

聽講過由於黃埔係李嘉誠地頭,和記之外的電訊公司好多時速度/服務方面都會比較差。
所以想請較一下各位,呢個情況應該keep住用100mb定轉用有線好

網上爬都有光纖覆蓋啵,覆蓋地圖寫住光纖入屋

黃埔點會無其他公司?至少比佢個仔pccw入先

via HKEPC Reader for Android

最近打算轉用1000mb,但發現有「李嘉誠花園」之稱的黃埔竟然無 ...
妖狐鳴門 發表於 2017-7-13 22:41

我同你係街坊喎。我未轉有線1000Mb前都係用HGC100Mb。HGC完約加我價等同有線1000Mb所以轉咗去有線。

BTW,HKBN喺第一期同第三期好似已經有覆蓋,其他期數好似仲未有。

黃埔點會無其他公司?至少比佢個仔pccw入先

via HKEPC Reader for Android
yanchoki 發表於 2017-7-14 08:29

岩岩check過,網上行好似都有,但價錢就2xx

我同你係街坊喎。我未轉有線1000Mb前都係用HGC100Mb。HGC完約加我價等同有線1000Mb所以轉咗去有線。

BT ...
HSF 發表於 2017-7-14 09:16

thanks! 我試下去問下睇下我果期有無hkbn覆蓋。
我而家個價其實都幾貴下,138寬頻+電話
btw, 你用下感點?速度o 唔ok? 會唔會成日斷線?

最近打算轉用1000mb,但發現有「李嘉誠花園」之稱的黃埔竟然無和記嘅光纖寬頻服務,
而有線就反而有覆蓋到。

聽講過由於黃埔係李嘉誠地頭,和記之外的電訊公司好多時速度/服務方面都會比較差。
所以想請較一下各位,呢個情況應該keep住用100mb定轉用有線好
妖狐鳴門 發表於 2017-7-13 22:41

I'm also living in 李嘉誠地頭 and have been using 100Mb VDSL2 for more than 10 yrs (previously upgraded from 10Mb ethernet).  We don't have HGC 光纖寬頻服務 and same as you do, there are  
optical fibre broadband service from almost all other rivals including PCCW, HKBN, etc.

Luckily the HGC 100Mb is very stable.  As I remember, there was only one connection issue happened in the past 10 years+.  As such, I will continue to use the 100Mb (with fixed home phone line and mytvsuper).

ps.
I dislike HKBN (for some reasons)

I'm also living in 李嘉誠地頭 and have been using 100Mb VDSL2 for more than 10 yrs (previously upg ...
pc1668 發表於 2017-7-14 13:41

呢樣真。係黃埔黎講,和記真係好穩定。但速度方面,無1000mb真係一個大問題。我都用左和記100mb差唔多10年,但以2017黎講,無1000mb真係好趕客

呢樣真。係黃埔黎講,和記真係好穩定。但速度方面,無1000mb真係一個大問題。我都用左和記100mb差唔多10年,但以2017黎講,無1000mb真係好趕客
妖狐鳴門 發表於 2017-7-14 13:46

"Stable" is on the top of my priority list.

Anyway, what is your specific need for 1000Mb?

"Stable" is on the top of my priority list.

Anyway, what is your specific need for 1000Mb?
pc1668 發表於 2017-7-14 13:51

其實又唔係好迫切需要,因為我都係一般用途。
(e.g. downloading、出街拎NAS入面的files、remote 打機)
但眼見坊間1000mb價錢都愈黎愈平,平到去同我100mb的價錢相差只係10幾20蚊,就想轉1000mb