咸水樓因為BB 7年間有多間ISP進駐.低至137有1GB+家居電話

7~9年前,由8MB電話線同30MB天線共享(但有風濕病).
2017年前只有3家 光纖:BB,線上爬 天線:冇線
2017年五月份冇線升級左光纖.
到左今日,數字 在大樓有宣傳海報話有1Gbps提供.
現時大廈有最少有3家光纖網,數字未知.
之後就多選擇

15年底,BB 加我價,
148->175 100mb+Phone,
但當時新客200 1Gbps+Phone+tv box.
我想話俾200 淨係要1Gbps+Phone,cs竟然話port.
最後都焗續左175 100mb+Phone.

但今日見到數字好抵 137 1Gbps+Phone.
可惜到2018年先完約.到時一定跳出去.

如果大家大廈夠多戶數既話,建議叫業主立案法團引多間ISP入大廈.
因為呢一間ISP就係一條鯰魚. 鯰魚效應會令到其他ISP升線網絡.

利申:非電訊界員工,不要PM我,直接Post討論.

理論未必岩.
佢地會計算新上客, 轉網客.
如果計算過轉網客未必夠多. 就算立案法團話實批, 咁新公司未必會舖網入大廈.

你果度係大型屋邨(公屋,居屋,私樓)有3光纖覆蓋唔係難
介唔介意講咩區

你果度係大型屋邨(公屋,居屋,私樓)有3光纖覆蓋唔係難
介唔介意講咩區
冷 發表於 2017-7-20 03:21

旺角,近大角咀個邊。
其實我唔見有數字既線,只見佢個宣傳單張。
只見其餘3家既線,諗緊佢係唔係小小超公司既線。

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

7~9年前,由8MB電話線同30MB天線共享(但有風濕病).
2017年前只有3家 光纖:BB,線上爬 天線:冇線
2017年五月份 ...
kevin169 發表於 2017-7-19 22:48

業主立案法團可以點引多間ISP入大廈?

我果度廿幾年居屋,都係舊年先有和記. 反而格離公屋十幾年前已經有.

我果度廿幾年居屋,都係舊年先有和記. 反而格離公屋十幾年前已經有.
finepix 發表於 2017-7-21 14:59

公屋個價一定係最平的! 同埋最多供應商可以選擇的!