自動100M?

部機同Router之間嘅連線,抆出嚟再插返入去,會顯示1Gbps,但係隔一段時間,佢又會自動變返100Mbps。
有冇師兄有過類似經驗?
線壞?頭壞?定LAN卡壞?

線機會大。。。LAN 口也遇過。。。不過通常都係衰響線上面。。。

可能係:
1. LAN線質素差
2. LAN接線有D pair唔啱twist pair (即係唔跟足568A or B顏色打線)
3. RJ插座問題

有FD俾咗個某電訊商的Dual RJ45 Cat.5E 面版俾我,我用黎駁LAN入房加AP,一用係用倒1G完全正常,點知大約十幾日之後會自動link down,要重插個socket先得,初頭仲以為AP hang機添,搵咗好耐先搵倒個原因

可能係:
1. LAN線質素差
2. LAN接線有D pair唔啱twist pair (即係唔跟足568A or B顏色打線)
3. RJ插座問題
...
wyhui5124 發表於 2017-7-23 10:59

咁搵倒咩原因??

咁搵倒咩原因??
macis 發表於 2017-7-23 11:02

咪就係個FD俾嗰隻Dual RJ45面版奶野囉,換走之後就冇出現過呢個問題喇

咪就係個FD俾嗰隻Dual RJ45面版奶野囉,換走之後就冇出現過呢個問題喇 ...
wyhui5124 發表於 2017-7-23 11:25

面版都有影響

線機會大。。。LAN 口也遇過。。。不過通常都係衰響線上面。。。
hkjimmytam 發表於 2017-7-22 23:57

咁就真係較麻煩,要搞條線,就要搬唔少嘢………

面版都有影響
macis 發表於 2017-7-23 11:36

我初頭都唔信邪,但已經出現成5-6次,而且最奇怪係reboot 隻AP都係斷線,要重插個RJ45頭先得咁先至怪,試過連頭尾patch cord都換埋,到最後先換到個面版