[操作疑難] 3香港冇覆蓋當我毀約?

3香港冇覆蓋當我毀約合理嗎? 佢要我賠足咁多個月, 有冇得投訴或者講價?

Thanks ching

正常搬屋而冇覆蓋, 應該無條件終止, 唔需要賠錢

3香港冇覆蓋當我毀約合理嗎? 佢要我賠足咁多個月, 有冇得投訴或者講價?

Thanks ching ...
hereforquick 發表於 2017-9-1 00:09

以前唔係咁.... 但家陣成強調呢樣野.
btw 若果佢有coverage 但安唔到又唔知點計了. 應該當佢provide 唔到service 到時可以倒番轉搵電訊管理局出手

Thanks ching ...
hereforquick 發表於 2017-9-1 00:09

其實一切都係睇條款。(你申請嗰陣簽嗰份嘢,不過,相信你都應該係無睇㗎啦。)

如果因為無覆蓋,而你無向佢查詢,就寄信去終止合約嘅話,當你係毀約要賠,好正常。

如果因為無覆盖,你有向佢查詢,但係佢俾你嘅答覆係不能終止,只能轉移俾其他朋友,但係你都依舊去終止合約,當你毀約,都係好正常。

如果因為無覆盖,你有向佢查詢,但係佢俾你嘅答覆係不能終止,只能轉移俾其他朋友,但係你仲未終止合約,咁樣你就只可不停向CS進攻,呢個CS處理唔到,就叫高一級嘅嚟,直到佢肯無條件同你解約,咁樣咪唔使賠。

但係你乜詳細資料都無,其實好難討論落去……

其實一切都係睇條款。(你申請嗰陣簽嗰份嘢,不過,相信你都應該係無睇㗎啦。)

如果因為無覆蓋,而你無向 ...
mdws2002 發表於 2017-9-1 00:16

其實個coverage 定義都有D 含糊. 點定義呢? 係跟coverage page 定係真實樓層有無線可通係2 個唔同結果. 好多人都有過經驗, 申請埋, 約上黎. 居然話無位條喉唔通等. 或者明明自己住處話係有. 但申請時又係話無位.
咁若果搬屋都遇上同樣情形又點計呢?

其實個coverage 定義都有D 含糊. 點定義呢? 係跟coverage page 定係真實樓層有無線可通係2 個唔同結 ...
556556bt 發表於 2017-9-1 00:24

跟咩都好,最後個話事權都一定係公司。
所以,你有咩唔滿意都好,都只可一級級向CS投訴,直至佢開出一個你滿意的答覆。

所以,你有咩唔滿意都好,都只可一級級向CS投訴,直至佢開出一個 ...
mdws2002 發表於 2017-9-1 00:26

若果明明有coverage 道理就係自己個方.

所以,你有咩唔滿意都好,都只可一級級向CS投訴,直至佢開出一個 ...
mdws2002 發表於 2017-9-1 00:26

你可以imagine 個情形就係你屋企條線有問題, 要拉過但穿唔到或者佢部機唔夠PORT等. 做唔到. 咁呢個情形就好玩了.

但當然啦. 搬屋搬到揀埋唐樓, 村屋, 丁屋咁就無咩exception 要諗

若果明明有coverage 道理就係自己個方.
556556bt 發表於 2017-9-1 00:28

一般條款都應該有句「最終解釋權係公司」之類嘅話。
所以,即係道理係你方,都未必一定有用。
你話你有大班錢,告到上法庭慢慢玩,結果係點就唔知啦。

總之公司一日無明確回覆同意解約,而你私自解約,都係要賠………

香港啲服務合約,一向都係保護公司,唔係保護用家。
公司提供唔到服務俾你,終止你嘅服務,佢係唔需要作賠償;但係你用唔到佢嘅服務,未經佢同意而終止服務,你係一定要賠償。

你可以imagine 個情形就係你屋企條線有問題, 要拉過但穿唔到或者佢部機唔夠PORT等. 做唔到. 咁呢個 ...
556556bt 發表於 2017-9-1 00:31

其實唔使唸得咁複雜嘅。
你呢類型嘅Case,打得幾次上去,佢都應該會waive俾你嘅。

但係如果係覺得自己大條道理,乜都唔做就直接終止合約。蝕底嘅一定係自己。