[教學] 新一代翻牆工具 V2ray + 華碩 router 完全免費版教學

上星期左右寫過一篇用 VPS 起 server 嚟翻牆嘅教學
當然要說服人去租 VPS 係好困難,所以好多人都希望可以用屋企部 router 或者 NAS 嚟做 server 翻牆。
原本諗住係 19 大結束嘅時候出文,但因為 andoird 果邊幾多問題要試清楚,今日先出到文。

今次呢篇教學分 2 部份,基本篇同進階篇
基本篇好簡單,基本上係 download 落嚟再放係 service-start 等佢每次開機自動 run
呢種方法係 firewall 上面會見到有個 TCP 連線,暫時都應該用到翻到牆,只係擔心會比人 QoS 限速或者 random package drop

而進階篇就係直情申請埋個 domain 名張 cert,扮係睇網頁咁
係 firewall 會見到係一個 HTTPS 嘅連線,所以最好用 port 443,如果真係唔得嘅話可以諗 8443
呢種 setup 法步驟會比較多,但應該都唔會好難
大家可以自己去考慮用邊隻喇

P.S. 其實有少少標題黨,因為依家好似都無免費嘅 V2ray iOS client,所以用 iPhone 的話唔算係完全免費   

至於其他牌子嘅 router,如果行 OpenWRT 的話其實應該都行到 V2ray,方法差唔多,只係我唔係好清楚 OpenWRT 嘅 service-start 係點,令到每次開機自己行。

https://www.enterpr1se.info/2017/10/v2ray-gfw-asuswrt-merlin/

如果大家想多謝嘅話可以 like 我個 page 同埋 share 呢個 post
(依家好慘,無人 share 只係得 like 嘅話無咩人會睇到)

支持~ R7000 用Merlin 唔知用唔用到呢?

唔知呢個幾時先有Windows版本嘅Server版呢?
依家好似全部都係行Linux。

支持~ R7000 用Merlin 唔知用唔用到呢?
Inty 發表於 2017-10-26 17:49

應該一樣

係唔係一定要ac87u 先用到,
其他型號得唔得?

回覆 5# 121245

其實只要安到 MERLIN 版 firmware 就已經可以
最舊可以支援到嘅應該係 N16 / 66U

終於等到師兄教學,支持師兄

唔知呢個幾時先有Windows版本嘅Server版呢?
依家好似全部都係行Linux。
mdws2002 發表於 2017-10-26 17:54

試過.windows 版

搞唔掂

反而nas仲易裝

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

試過.windows 版

搞唔掂

反而nas仲易裝

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android
kofz 發表於 2017-10-26 23:31

師兄見過有Windows版?
我只係見過有Windwos Client,無Windows Server版。

師兄見過有Windows版?
我只係見過有Windwos Client,無Windows Server版。
mdws2002 發表於 2017-10-26 23:33

其實 V2ray 係無分 server 定client
你 load server setting 就係 server
Load client setting 就係 client
睇你個 config.json 點寫

我無試過 window 點搞但理論上寫個 batch 開機時 load v2ray 就 ok