[操作疑難] 光纖入屋條Fiber

請問光纖入屋條白色同黃色fiber係米一樣架?
甘又係米間間ISP都用同一種?
自己買的話要買邊種fiber?

功能一樣,但用法唔同
ISP用提供點解要自己買?

via HKEPC Reader for Android

插機端係斜咀

白色-->穿喉入屋嗰條?, 黃色-->插modem嗰條?原則上都係Single mode fiber,但封裝唔同,白色嗰條行內叫蝴蝶fiber,而黃色嗰條叫做Optical patch cord

甘又係米間間ISP都用同一種?
間間ISP都大致係咁,但唔敢講實

自己買的話要買邊種fiber?
黃色定白色嗰條?黃色嗰條optical patch cord SSP有,淘佬仲好平添,白色嗰條香港就唔知邊度有喇

白色-->穿喉入屋嗰條?, 黃色-->插modem嗰條?原則上都係Single  ...
wyhui5124 發表於 2018-1-24 12:58

多謝專業解答
但係唔係好明點解得一條黃色single mode fiber,點同時TX/RX,裡面有兩芯?

業界 有 顏色 既 標準/指引/通則/建議

也有廠/用家 嘅 喜好所需

唔同牌子 既 車 都有啲 消油 有啲行電
2/3/4個轆 都係叫做車
樓主應該好明白

single mode 係講 光 既 前進方式,而唔係指定方向

若硬件設計要求 係 單向行進,就要用2芯喇

樓主為乜用途而買?興趣?剛入行人仕?

但係唔係好明點解得一條黃色single mode fiber,點同時TX/RX,裡面有兩芯? ...
淼林焱 發表於 2018-1-24 19:49

係在一條光纖入面,用兩個波長不同的光來做雙向收發。

參考資料:https://baike.baidu.com/item/%E5 ... 8C%E5%90%91/1437129

係在一條光纖入面,用兩個波長不同的光來做雙向收發。

參考資料:
ckshum 發表於 2018-1-25 07:03

甘单纤双向係full duplex 定係 half duplex?
我以前學single mode 9/125唔係只可以容納到一條光?
甘點解用single mode fiber唔係用mult mode fiber既?
係因為起研究/設計時用左 1310nm/1550nm; 1310nm/1490nm; 1510nm/1590nm波長所以要用返single fiber?

業界 有 顏色 既 標準/指引/通則/建議

也有廠/用家 嘅 喜好所需

唔同牌子 既 車 都有啲 消油 有啲行電
2 ...
LEARZA 發表於 2018-1-25 01:11

剛入行人仕請指教

回覆 9# 淼林焱

入行做銷售?

另外
“single mode 9/125唔係只可以容納到一條光”
睇討論區自學嗎?

mode & duplex 方面嘅問題可知,樓主未了解過通信原理