回覆  fai3600

是有GUI,但是先要用CLI開,還要用一部分效能交換。
Cisco 會叫你用Cisco Prime Inf ...
cct241292 發表於 2018-1-30 00:11

咁會CUT 功能又唔知WO
多謝師兄告知!

回覆  fai3600

SG200 Series 還要看Port數的,8Port 到50Port。
SG200-50FP(F for SFP , P for PoE) ...
cct241292 發表於 2018-1-30 08:50

其實大家應係同PORT 數

Cisco SG200-26 (SLM2024T-UK) 26-ports GIGA Smart Switch        HK$ 2350
Cisco SG220-26-K9-UK SG220-26 26-Port Gigabit Smart Plus Switch        HK$ 3200
Cisco SG250-26-K9-UK SG250-26 26-Port Gigabit Smart Plus Switch        HK$ 2300

應大家一樣PORT 數, 但師兄又可否解讀一下點解價錢會咁得意?
散貨應唔會係新款既賣平左?

如想學玩CCNA  IOS lv 24 port switch 2手係好平
我自己都用緊2950G 24P
shal 發表於 2018-1-30 10:08

其實玩花款又唔多
本身都已經有一隻SG200 玩, 如果一齊用會否帶住佢連住新買的做主會有作用?
定都係有平買平SG200 算?

但原來SG200 都唔夠SG250 平.......呢個係最新JUMBX 價......

回覆 12# fai3600

實際原因我當然答你唔到。
但是從一般商用角度,一樣26Port ,一樣Gbps ,效能不需要大效增長。
穩定作前題,我新機CPU同Ram之類一定平左咖,舊的為了相容為了世代分割同$$。
我沒理由平賣舊機。
商用機定價一向都不像民用一樣出耐左就平。
同你買15K SAS 300GB 一樣,為全套系統,1800都一樣有人買,一般人角度一定不會這樣買。

加上珍寶個價,參考就好,我常常拿正式報價單都是第二個價錢。

其實大家應係同PORT 數

Cisco SG200-26 (SLM2024T-UK) 26-ports GIGA Smart Switch        HK$ 2350
Cisco SG22 ...
fai3600 發表於 2018-1-31 21:03

三款之中 SG220 功能是最強的,比另外兩款功能都要多,亦比SG200新,現在買應酬要買SG220

以前有用過下, 但只係行過一些機本指令, 而用都係用係2950 呢D 系列上
呢D新D 既系列應個介面係GUI 吧?

咁 ...
fai3600 發表於 2018-1-29 22:35

一隻50-port 直連係某些情況下係會快過二隻 24-port 互連

以前有用過下, 但只係行過一些機本指令, 而用都係用係2950 呢D 系列上
呢D新D 既系列應個介面係GUI 吧?

咁 ...
fai3600 發表於 2018-1-29 22:35

所有pro grade network switch firewall router 全部都係沒GUI WEB ka
cisco 有web admin系列係SB 系列係比入門用的

識玩緊係去淘隻二手brocade icx6430  500人仔

via HKEPC Reader for Android

回覆  fai3600

實際原因我當然答你唔到。
但是從一般商用角度,一樣26Port ,一樣Gbps ,效能不需要 ...
cct241292 發表於 2018-1-31 21:22

謝謝師兄回覆~
咁我再收集下資料~~THX

三款之中 SG220 功能是最強的,比另外兩款功能都要多,亦比SG200新,現在買應酬要買SG220 ...
idolclub 發表於 2018-2-1 00:07

咁都我都想知SG250 同SG220 既分別又大約係咩?
就咁看真係覺得SG250 勁D........
師兄可否講解下?