用黎睇下邊個port著燈/熄燈好方便
KinChungE 發表於 2018-2-5 15:42

用smnp+observium 仲方便

用smnp+observium 仲方便
shal 發表於 2018-2-5 15:45

要錢

要錢
KinChungE 發表於 2018-2-5 16:12

observium free 的

snmp , 最 easy 用 mrtg. Catic 都幾好。

回覆 26# shal

回覆 25# garylor

回覆 24# shal

其實如果一般用最多應係個速度? 咁就最常現在係用1000
而CISCO 同其他高階D既SWITCH 就支援多一些監控(SMNP)? 支援多制式?(IGRP, EIGRP, OSPF)
TRUNK PORTS多合一做大水喉加快?  中間PORT 做資料篩選? VLAN? 呢D名牌確保到穩定性?

我諗大約係咁多?  如果其他SWITCH 未有配合同未用到SMAP 等功能係咪又用低階D型號都可以了?

講左3頁啦,樓主買左未?

未買的初階就Netgear或者Ubiquiti的48Port等啦,有「豬腰哎」按下嘛。 ...
cct241292 發表於 2018-2-5 12:28

未買呀 , 咁係咪如我上一個回覆所講
"""其實如果一般用最多應係個速度? 咁就最常現在係用1000
而CISCO 同其他高階D既SWITCH 就支援多一些監控(SMNP)? 支援多制式?(IGRP, EIGRP, OSPF)
TRUNK PORTS多合一做大水喉加快?  中間PORT 做資料篩選? VLAN? 呢D名牌確保到穩定性?

我諗大約係咁多?  如果其他SWITCH 未有配合同未用到SMAP 等功能係咪又用低階D型號都可以了?"""

其實應買CISCO SG220 定SG250 了, 不過未知有咩分姐
買26 PORT 就夠用了~
如果初階Netgear或者Ubiquiti 又有咩型號介紹?

謝謝師兄~~

其實有, 只係預設disable (甚至可能要換過個fw, 因為分開有web gui同冇web gui既fw)
不過功能好有限, 好 ...
KinChungE 發表於 2018-2-5 15:20

呢樣我係唔知呢~
不過我都知CISCO 都係CLI 多數人用同多D功能既~

用黎睇下邊個port著燈/熄燈好方便
KinChungE 發表於 2018-2-5 15:42

我覺得睇PORT 燈都好重要既~
咁大大知唔知CISCO SG220 同 SG 250 有咩分別?

THX~

snmp , 最 easy 用 mrtg. Catic 都幾好。
ngsamson 發表於 2018-2-5 20:07

其實SNMP 幾好用同幾有用呀~
不過係我呢個情況唔駛用姐~
mrtg. Catic 都基本功能都齊呀~重有唔少好功能添~~
不過就少聽observium

observium free 的
shal 發表於 2018-2-5 16:13

呢個少聽, 唔知同mrtg. Catic 比又差幾多呢?