想買隻多PORT SWITCH, CISCO初階最好?

因為最好要在5千元內

見到隻Cisco SG200-50 (SLM2048T-UK) 50-port GIGA Smart Switch        HK$ 4780

不過見到有隻多個PLUS的

Cisco SG220-50-K9-UK SG220-50 50-Port Gigabit Smart Plus Switch        HK$ 5678

其實多左咩功能?

又值唔值?多謝大家~~

Are you look for a L2 or L3 switch? Need PoE or not?
alanh999 發表於 2018-1-28 10:30

應係普通用途 L2 都應OK
唔駛POE 的
但L3 比L2 多左咩功能?

以前有用過下, 但只係行過一些機本指令, 而用都係用係2950 呢D 系列上
呢D新D 既系列應個介面係GUI 吧?

咁姐係多左咩功能? THX~

不過E+ 我都應會轉, 應會分開兩隻~ 買兩隻二十幾PORT 的

不過又幾得意~ 我見JUMBX 個價 有SG200 , SG220 , SG250
但SG250 反而最平呢?? WHY??
SG220 係最貴
但SG 220 同250 都係寫SMART PLUS SWITCH

SG220 資料我找得少, 但SG250 應算係SG200 的少升級版, 點解重會SG200 貴過 SG 250 ?? 好奇怪

求大大分享一下~

回覆  fai3600

問得E樣即是無需要啦,L3要用CLI你會不會ˊ_>ˋ?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPho ...
cct241292 發表於 2018-1-28 19:11

見你要50 port, 有無計過fabric 同 pps夠唔夠? 記得200/220 好細
DummyPLUG 發表於 2018-1-28 22:42

fabric 同 pps 係咩來?
不過師兄不過我E+ 我都應會轉, 應會分開兩隻~ 買兩隻二十幾PORT 的

同我之前回答師兄一樣師兄可否解答我個有趣問題?

(((( 不過又幾得意~ 我見JUMBX 個價 有SG200 , SG220 , SG250
但SG250 反而最平呢?? WHY??
SG220 係最貴
但SG 220 同250 都係寫SMART PLUS SWITCH

SG220 資料我找得少, 但SG250 應算係SG200 的少升級版, 點解重會SG200 貴過 SG 250 ?? 好奇怪))))

回覆  fai3600

是有GUI,但是先要用CLI開,還要用一部分效能交換。
Cisco 會叫你用Cisco Prime Inf ...
cct241292 發表於 2018-1-30 00:11

咁會CUT 功能又唔知WO
多謝師兄告知!

回覆  fai3600

SG200 Series 還要看Port數的,8Port 到50Port。
SG200-50FP(F for SFP , P for PoE) ...
cct241292 發表於 2018-1-30 08:50

其實大家應係同PORT 數

Cisco SG200-26 (SLM2024T-UK) 26-ports GIGA Smart Switch        HK$ 2350
Cisco SG220-26-K9-UK SG220-26 26-Port Gigabit Smart Plus Switch        HK$ 3200
Cisco SG250-26-K9-UK SG250-26 26-Port Gigabit Smart Plus Switch        HK$ 2300

應大家一樣PORT 數, 但師兄又可否解讀一下點解價錢會咁得意?
散貨應唔會係新款既賣平左?

如想學玩CCNA  IOS lv 24 port switch 2手係好平
我自己都用緊2950G 24P
shal 發表於 2018-1-30 10:08

其實玩花款又唔多
本身都已經有一隻SG200 玩, 如果一齊用會否帶住佢連住新買的做主會有作用?
定都係有平買平SG200 算?

但原來SG200 都唔夠SG250 平.......呢個係最新JUMBX 價......

回覆  fai3600

實際原因我當然答你唔到。
但是從一般商用角度,一樣26Port ,一樣Gbps ,效能不需要 ...
cct241292 發表於 2018-1-31 21:22

謝謝師兄回覆~
咁我再收集下資料~~THX

三款之中 SG220 功能是最強的,比另外兩款功能都要多,亦比SG200新,現在買應酬要買SG220 ...
idolclub 發表於 2018-2-1 00:07

咁都我都想知SG250 同SG220 既分別又大約係咩?
就咁看真係覺得SG250 勁D........
師兄可否講解下?

一隻50-port 直連係某些情況下係會快過二隻 24-port 互連
idolclub 發表於 2018-2-1 00:11

咁正常都係一隻50會快過2隻25既~
不過我要分開唔同地方用所以要分開呢