我係由68u升上86u
覆蓋同上下載速度上係差唔多
但喺一啲setting操作反應,重開反應上就有明顯分別
熱唔熱就唔使點理,5g小問題上,86u已經解決,但如買入68u無幾耐的話,個人認為無需要升去86u的
同埋直立式慳咗位
如搵到¥799嘅86u國行仍然可以一戰的,始終有新買新,同埋可以帶一個訊息俾代理,香港人仍然有消費能力,只不過好多都用其他方式消費

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

間屋就咁, 藍色就係router
實頭 發表於 2018-1-28 16:17

主要考慮係Room B / Bathroom A。N12HP係行2.4GHz,覆蓋力和穿透力較5GHz強,只係速度較慢。
當你換咗新router行5GHz就唔知o唔ok。如果Room B的速度不需要太高,咁搵過有smart connect的都ok,速度足夠時行5GHz,唔夠就自動轉做2.4GHz~

主要考慮係Room B / Bathroom A。N12HP係行2.4GHz,覆蓋力和穿透力較5GHz強,只係速度較慢。
當你換咗新r ...
oneplease 發表於 2018-1-28 17:10

細佬就係room B的, 所以唔想太慢啦
R7000係咪無smart connect?
之前加過wifi extender 係room C, 就係因為room B 入邊D電話connect router 本身唔太好

細佬就係room B的, 所以唔想太慢啦
R7000係咪無smart connect?
之前加過wifi extender 係room C, 就係因為 ...
實頭 發表於 2018-1-28 17:26

如果你以前已經要加wifi extender,咁我好相信Room B接收新router的5GHz不會太好。如果冇得行lan線又想速度好一點,你可能考慮行mesh會更加好

Netgear 就唔清楚,要其他ching幫手

間屋就咁, 藍色就係router
實頭 發表於 2018-1-28 16:17

放過少少 把天線申出走郎就應全屋收到

回返樓主,r7000同ac68u,如放正中,1000尺都收得曬
當然邊皮位不要要求太高

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

回覆 4# 實頭

If you don't use Merlin, only stock firmware, and need a strong Wi-Fi router, straight go for Qualcomm chipset R7800

我係由68u升上86u
覆蓋同上下載速度上係差唔多
但喺一啲setting操作反應,重開反應上就有明顯分別
熱唔熱就 ...
tszyan29 發表於 2018-1-28 16:25

86U既5G訊號係唔係勁過68U?

本身用緊68U,但係去到某個位得2.4G收到.

5G就收得好弱.

見網上有改68U既訊號強度, 亦都CHECK過自己部68U, 符合刷機條件

15 16緊入唔入86U

入手R7000一星期,屋企900幾呎,穩定和覆蓋範圍都比以前好很多!

86U既5G訊號係唔係勁過68U?

本身用緊68U,但係去到某個位得2.4G收到.

5G就收得好弱.

見網上有改68U既 ...
pkboy 發表於 2018-1-28 20:13

你可以先刷merlin,唔使換住,刷咗merlin都有明顯提升
我換機後覺得個射程無變(本身400尺全屋5g打通)
唯一分別係個5g無再發神經