其實AC68U和AC86U比較的話,wifi 覆蓋範圍冇想像中相差咁遠,不過官方firmware好像沒有smart connect。我以前用AC68U四年有多,又唔覺得佢太熱,幾穩定。後來轉用AC5300先賣咗去,不過依家又會轉用AC86U

其實都係睇價錢,如果你打算買AC68U行貨,那你不如考慮AC86U國行

另外你反而要考慮你說的1000 feet sq (唔知你個間隔係點),如果你個router放喺屋中間應該就冇問題。但如果放喺廳,之後有兩道或以上實心牆先到間房等等間隔,那間房的wifi可能不夠力。

其實AC86U國行現價已唔抵,計埋運費大約1100港幣,差港行3百蚊only

via HKEPC Reader for Android ...
andyleung14a 發表於 2018-1-28 14:58

而家CNY849真係已經冇咁抵,但係AC68U行貨都要HKD9xx,咁AC86U國行仍然值得考慮,始終硬件高幾班。當然,唔急的話等下,遲啲有可能做返CNY799

間屋就咁, 藍色就係router
實頭 發表於 2018-1-28 16:17

主要考慮係Room B / Bathroom A。N12HP係行2.4GHz,覆蓋力和穿透力較5GHz強,只係速度較慢。
當你換咗新router行5GHz就唔知o唔ok。如果Room B的速度不需要太高,咁搵過有smart connect的都ok,速度足夠時行5GHz,唔夠就自動轉做2.4GHz~

細佬就係room B的, 所以唔想太慢啦
R7000係咪無smart connect?
之前加過wifi extender 係room C, 就係因為 ...
實頭 發表於 2018-1-28 17:26

如果你以前已經要加wifi extender,咁我好相信Room B接收新router的5GHz不會太好。如果冇得行lan線又想速度好一點,你可能考慮行mesh會更加好

Netgear 就唔清楚,要其他ching幫手

買左R7800?
實頭 發表於 2018-1-29 22:11

可以的話,請分享使用報告,例如接收範圍,速度等等

前後分別
Asus N12HP vs Netgear R7800 (Device connect to 5G)
with iCable 50Mb

Macbook Air
Living Roo ...
實頭 發表於 2018-1-30 10:39

好像不錯