[操作疑難] R7000, R7000P, R7800, AC68U, AC86U, AC66U B1 幾簡一

hallo all, 細佬屋企大約1000 feet sq
一路用緊N12HP 大約4年, 中間換過一次機去左B1 version, 但最近唔太穩定, 會斷線
ISP用緊I雞寶50MB, 但而家都一路睇緊轉PLAN 都應該會係BB500/1000
屋企通常會有4-5部電話連
2部電腦
1部smart TV
PS4 PRO連LAN

普通上網, 完全唔會用VPN 或姐其他功能, 只係要求穩定, 收得好

research 左一排都應該會換個標提上面果幾部之一
但都係未簡定
咁我都知R7800同AC86U係最好, 但唔知接受力同埋速度如果普通用係咪真係會遠勝AC68U同R7K?
同埋MUMIMO係咪其實無乜用, 電話就兩部iphone, 一部G4, 一部SONY
電腦就最新都係2015 MBA

而定係R7000 同 AC68U 已經夠我用? 我見各有各賣點, R7000 散熱好, AC68U 多功能好似AIMESH, 但我諗我屋企未大到會要兩部ROUTER掛, 同埋見好多人都講AC68U 散熱唔多好, 見好多人都好似壞左會換機再賣出去, 唔多見R7000有咩番修率

最後一部AC66U B1, 咁多部最平只好多人都話fresh 左fireware 就會即變AC68U, 想confirm 係定唔係?

仲有加多部R7000P, 我見hardware好似無咩upgrade, 但多左MUMIMO同埋smart connect, 值唔值呢

其實得兩個答案,一係r7800,一係86u
不過見你用途嚟講可能真係68u/r7k/66ub1都夠做
R7Kp就唔多建議
via HK ...
蠢貓 發表於 2018-1-28 13:47

因為無merlin?

正如我所講我都知R7800/AC86U係最好, 有budget, 當然有貴買貴
但如果分別唔大係咪D錢拎黎食左佢好過

其實AC68U和AC86U比較的話,wifi 覆蓋範圍冇想像中相差咁遠,不過官方firmware好像沒有smart connect。我以 ...
oneplease 發表於 2018-1-28 14:17

間屋就咁, 藍色就係router
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

而家CNY849真係已經冇咁抵,但係AC68U行貨都要HKD9xx,咁AC86U國行仍然值得考慮,始終硬件高幾班。當然, ...
oneplease 發表於 2018-1-28 15:06

我就好似上面果位師兄咁諗
都比到成千, 如果部機有咩事又無時間番大陸搞, 所以一定要買行,/二手行
況且價錢分別唔大
如果AC68U其實同AC66U B1 flash左 AC68U 工能一毛一樣?

主要考慮係Room B / Bathroom A。N12HP係行2.4GHz,覆蓋力和穿透力較5GHz強,只係速度較慢。
當你換咗新r ...
oneplease 發表於 2018-1-28 17:10

細佬就係room B的, 所以唔想太慢啦
R7000係咪無smart connect?
之前加過wifi extender 係room C, 就係因為room B 入邊D電話connect router 本身唔太好

買左R7800?

前後分別
Asus N12HP vs Netgear R7800 (Device connect to 5G)
with iCable 50Mb

Macbook Air
Living Room Before : 30Mb/s, After 48Mb/s
Room B Before : 30Mb/s, After 48Mb/s

iPhone SE
Living Room Before : 25Mb/s, After 48Mb/s
Room B Before : 8Mb/s, After 35Mb/s

開心使用中

n12hp竟然費到咁  
條天線只係靠嚇only  

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone ...
sasini1 發表於 2018-1-30 22:25

$300 vs $1300 無得比ge fair D講

樓主,你邊度睇到--"AC66U B1 好多人都話fresh 左fireware 就會即變AC68U"?
話左D人無router 晌手亂咁吹,害 ...
NeTZoO 發表於 2018-1-31 19:05

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2369969
AC66U B1硬件=AC68U B1,再閹埋2.4GHz TurboQAM

去Merlin係直接用AC68U firmware

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2391815
6U B1 = 初版68U減TurboQAM

68U USB3.0問題係A2版加返shielding已經解決咗

我見D人咁講, 成個post到我買完都無人答我係咪flash完AC68U firmware就可以上番1Ghz, anywayz已經唔重要對我